Mai mult, o treime din oameni prioritizează verificarea smartphone-ului înaintea igienei personale, iar tot atâţia din utilizatori se simt stresaţi dacă nu pot accesa telefonul.
Dependenţa de internet afectează până la 8,2% din populaţia generală, iar 10% dintre tinerii cu vârste între 13 şi 18 ani sunt consideraţi dependenţi. În plus, 60% dintre oameni recunosc că petrec prea mult timp pe dispozitive digitale, iar timpul mediu de interacţiune cu ecranele ajunge şi la 11 ore pe zi.
Adolescenţii şi tinerii adulţi sunt cei mai afectaţi. Jumătate dintre adolescenţi declară că sunt dependenţi de dispozitivele mobile, iar 72% simt nevoia de a răspunde imediat la mesaje sau notificări. Nomofobia, teama de a fi fără un dispozitiv mobil, afectează 58% dintre bărbaţi şi 47% dintre femei. În mod alarmant, una din trei persoane ar renunţa la sex mai degrabă decât la smartphone-ul lor.
Utilizarea excesivă a tehnologiei se reflectă şi în obiceiuri zilnice. În medie, americanii petrec 24 de ore pe săptămână online, incluzând platforme de socializare şi streaming. Dependenţa de jocuri video afectează 2-3% dintre gameri, iar eliberarea dopaminei asociată verificării smartphone-urilor contribuie la un comportament compulsiv.
Cei tineri sunt cei mai vulnerabili, dar impactul este resimţit pe scară largă. Aproximativ 67% dintre utilizatorii de telefoane mobile îşi verifică dispozitivele pentru mesaje sau alerte chiar şi atunci când telefonul nu sună sau vibrează.
Această tendinţă subliniază o nevoie constantă de conectivitate, care poate avea consecinţe asupra relaţiilor interpersonale şi sănătăţii mentale.
Nomofobia este teama excesivă sau anxietatea resimţită de o persoană atunci când nu are acces la telefonul mobil, la conexiunea la internet sau la orice alt dispozitiv mobil. Termenul derivă din expresia engleză "no mobile phone phobia".