Documentul de 184 de pagini arată că forţele israeliene au distrus deliberat infrastructura de apă din Gaza în ultimele 14 luni de conflict. Imaginile prin satelit confirmă că 11 din cele 54 de rezervoare de apă au fost distruse complet, iar alte 20 sunt deteriorate, scrie The Guardian.
De asemenea, reţelele de panouri solare care alimentau patru din cele şase staţii de tratare a apelor au fost distruse de buldozerele militare.
Consecinţele sunt devastatoare pentru populaţia palestiniană: aproape 670.000 de cazuri de diaree acută şi peste 132.000 de cazuri de hepatită au fost înregistrate de la începutul războiului. Bolile copilăriei au devenit mult mai letale - de exemplu, hepatita A, care în mod normal are o rată de mortalitate de 1%, ucide acum între 5% şi 10% dintre copiii infectaţi.
HRW citează declaraţiile miniştrilor israelieni ca dovadă a intenţiei. La începutul războiului, ministrul apărării Yoav Gallant a ordonat un „asediu complet" al Gaza, declarând că „nu va exista electricitate, alimente, apă, combustibil. Totul este închis".
Israelul respinge acuzaţiile, calificându-le drept „false şi scandaloase". Premierul Benjamin Netanyahu insistă că ţara sa îşi exercită dreptul la autoapărare după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în care 1.200 de israelieni au fost ucişi şi 250 luaţi ostatici.
Raportul vine la scurt timp după ce Amnesty International a ajuns la concluzii similare, iar Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Israelului să ia măsuri imediate pentru a preveni actele de genocid în Gaza.