Povestea talentului său începe într-un moment neaşteptat al vieţii, când slujea în Filiaşi şi l-a întâlnit pe George, un fost gestionar condamnat pentru delapidare. Marginalizat de comunitate după ce ieşise din închisoare, George avea un atelier unde confecţiona galerii din lemn. Sub îndrumarea lui, preotul a descoperit tainele sculpturii, iar prin prezenţa sa l-a ajutat pe fostul deţinut să se reintegreze în comunitate, conform Consiliului Judeţean Sibiu.
Din cele 400 de modele de cruci cunoscute în lume, părintele Davidoiu a reuşit să reproducă până acum 80. Fiecare cruce are propria poveste şi simbolistică - de la crucea regelui Knot şi cea celtică, până la crucea Sfântului Florian, patronul spiritual al pompierilor.
Lucrările sale au fost expuse în această vară la Mitropolia Ardealului, în cadrul expoziţiei „Crux Christiana".
Sursa foto: Facebook / Consiliul Judetean Sibiu
La 72 de ani, preotul sculptor continuă să slujească în micuţa biserică cu hramul Sfântului Nicolae din Poieniţa, unde a contribuit şi la restaurarea lăcaşului între 2009 şi 2019. Pe lângă cruci, el a realizat şi alte obiecte bisericeşti, precum chivotul, iconostasul şi analogul.
Primarul comunei Cârţa, Daniel Cânduleţiu, spune că părintele este cel care ţine satul în viaţă, biserica sa fiind plină la slujbe cu zeci de oameni care vin special pentru a-l asculta. Deşi mai sunt doar 10 adulţi şi 4 copii în sat, părintele Davidoiu slujeşte în fiecare duminică şi este mereu disponibil pentru enoriaşii săi.