Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig au analizat ADN-ul extras din oase vechi de mii de ani găsite în America şi au descoperit genomuri ale bacteriei care cauzează sifilisul.
Echipa condusă de dr. Kirsten Bos a studiat rămăşiţe osoase descoperite în Argentina, Chile, Mexic şi Peru, toate anterioare primei călătorii a lui Columb în America. Analiza ADN-ului antic a arătat că bacteria Treponema pallidum, care provoacă sifilisul şi bolile înrudite yaws şi bejel, avea un strămoş comun ce a trăit în urmă cu aproximativ 9.000 de ani în America.
Această perioadă coincide cu momentul în care populaţiile americane erau izolate geografic şi biologic de restul lumii, ceea ce întăreşte teoria că sifilisul îşi are originea în Lumea Nouă. Boala ar fi ajuns apoi în Europa odată cu întoarcerea lui Columb în 1493, declanşând prima epidemie documentată un an mai târziu, în timpul invaziei regelui francez Carol al VIII-lea în Italia.
Deşi sifilisul este astăzi prezent în întreaga lume, bolile sale „surori" - yaws şi bejel - sunt întâlnite mai ales în regiunile tropicale. Toate trei sunt cauzate de variante ale aceleiaşi bacterii şi s-au răspândit global prin traficul de sclavi şi expansiunea europeană în America şi Africa.
Dr. Bos recunoaşte că, deşi noile dovezi sunt convingătoare, ele probabil nu vor pune capăt definitiv dezbaterii privind originea sifilisului, având în vedere numărul limitat de surse disponibile pentru studiu. Cercetătorii continuă să investigheze această enigmă medicală care a afectat omenirea timp de secole.