Dronele de luptă transformă radical războiul din Ucraina: „Este imposibil să scapi de ele"

Dronele de luptă transformă radical războiul din Ucraina: „Este imposibil să scapi de ele"
📅 2025-01-04

Aceste aparate, care zboară cu viteze de până la 60 de kilometri pe oră şi pot transporta un kilogram de explozibil, au transformat liniile frontului într-o zonă de conflict profundă de mai mulţi kilometri, notează The Guardian.

Denys, un soldat din brigada Khyzhak, explică această schimbare: în timp ce în 2022 soldaţii încă alergau cu mitraliere la marginea pădurii, acum echipele de drone ruseşti şi ucrainene operează de la 1-3 kilometri în spatele liniilor, lansând atacuri aeriene precise. Aceste drone sunt pilotate cu ajutorul unor ochelari speciali şi a unui controler portabil, permiţând operatorului să vadă exact ce vede drona.

Conform lui Samuel Bendett, expert în drone la Centrul pentru Analize Navale, tehnologia a evoluat de la o simplă noutate în 2022 la una dintre armele preferate în 2023. Dronele sunt folosite atât în atacuri individuale, cât şi în cele coordonate. Într-un caz concret lângă oraşul Toretsk, forţele ucrainene au lansat atacuri cu drone la fiecare opt minute timp de trei ore, forţând trupele ruseşti să se retragă.

Ministerul ucrainean al Apărării a livrat 1,1 milioane de drone FPV până în decembrie, în timp ce Rusia a furnizat între 1,2 şi 1,4 milioane. Producţia acestor drone a devenit un efort naţional în Ucraina, cu civili care le asamblează în case şi garaje, deşi multe componente provin din China.

Pilotarea acestor drone necesită un antrenament intensiv - 70 de ore în simulator şi alte 70 de ore de practică reală. Limitările principale sunt durata bateriei şi raza de acţiune efectivă de aproximativ 5 kilometri, deşi în condiţii ideale pot zbura până la 20 de kilometri.

Un aspect important al dezvoltării acestor drone este implicarea societăţii civile. Serhii Sternenko, un popular blogger ucrainean cu 2 milioane de abonaţi pe YouTube, a contribuit la achiziţionarea a 120.000 de drone FPV şi lucrează la dezvoltarea unor modele care să poată doborî elicoptere ruseşti şi drone mai mari, la altitudini de peste 3.000 de metri.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Vinicius Jr. îşi cere scuze după eliminarea controversată de pe Mestalla

Atacantul brazilian Vinicius Jr. a reacţionat public după ce a fost eliminat în meciul dintre Valencia şi Real Madrid, disputat pe stadionul Mestalla.

După vizita la Moscova, premierul Slovaciei Fico a dispărut timp de 14 zile. A fost „descoperit” într-un apartament de lux din Vietnam, ce costă 6.200 de euro pe noapte

Prim-ministrul slovac a fost găsit în suita „Madame Butterfly" de 6.200 de euro pe noapte după ce a dispărut după călătoria la Moscova timp de 14 zile, anunţă NEXTA.

Operaţiunea „Blitz". Controale masive la graniţele Schengen. Mii de maşini şi persoane verificate

Control de amploare în judeţele aflate la graniţele interne Schengen ale României. Operaţiunea „Blitz", organizată simultan în Constanţa, Giurgiu, Dolj, Arad şi Bihor, a dus la verificarea a peste 3.600 de persoane şi 2.200 de vehicule.

Ucraina şi Rusia îşi intensifică atacurile cu drone. Trump pregăteşte un plan de pace

În cursul nopţii, forţele aeriene ucrainene au doborât 34 de drone ruseşti care au fost lansate asupra teritoriului ţării, potrivit unui comunicat oficial al armatei ucrainene.

Creştere de aproape 2% pentru Bursa de la Bucureşti în prima şedinţă de tranzacţionare din an. Aprecieri pe Transelectrica (3,7%), BRD SocGen (2,8%), Petrom (2,6%) şi Banca Transilvania (2,6%)

Indicele BET – de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti şi întreaga piaţă locală de capital – a urcat cu 1,86% vineri, 3 ianuarie, în prima şedinţă de tranzacţionare din 2025, ajungând astfel la peste 17.000 de puncte. Benchmark-ul este cu 9,2% sub maximul consemnat vara trecut...

Carlsen şi Nepomniachtchi împart titlul mondial la şah blitz, decizie controversată în lumea şahului

Magnus Carlsen şi Ian Nepomniachtchi au provocat controverse după ce au convenit vineri să împartă titlul mondial la şah blitz, un gest fără precedent în istoria competiţiei. Finala s-a încheiat la egalitate, 3,5-3,5, iar după trei remize în tie-break, Carlsen a propus ca titlul să ...

Inteligenţa artificială învinge experţii în degustarea whisky-ului

Inteligenţa artificială poate recunoaşte whisky-ul mai bine decât cei mai experimentaţi specialişti din domeniu, arată un studiu făcut de cercetătorii Institutului Fraunhofer din Dresda.

Biden va interzice explorările în majoritatea apelor teritoriale ale SUA / Donald Trump nu va putea revoca această interdicţie

Joe Biden pregăteşte o decizie istorică pentru protecţia mediului: preşedintele american va interzice luni noi explorări petroliere şi gaziere pe o suprafaţă uriaşă de 250 de milioane de hectare din apele teritoriale ale Statelor Unite.

Dronele de luptă transformă radical războiul din Ucraina: „Este imposibil să scapi de ele"

Micile drone FPV (First Person View) au devenit arma care a schimbat fundamental natura luptelor în Ucraina.

Ion Cristoiu: Presa care zbiară

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.