Măsura vizează porţiuni întinse din Oceanul Atlantic şi Pacific, precum şi zona de est a Golfului Mexic, conform Bloomberg.
Singurele zone care vor rămâne deschise pentru noi contracte de explorare sunt cele din centrul şi vestul Golfului Mexic, regiuni care asigură în prezent aproximativ 14% din producţia naţională de petrol şi gaze naturale a SUA.
Decizia se bazează pe Legea Outer Continental Shelf Lands Act, care oferă preşedintelui american puteri extinse în această privinţă.
Un aspect important al legii, evidenţiat de The New York Times, este că viitorii preşedinţi, inclusiv Donald Trump, nu vor putea revoca această interdicţie. Acest lucru a fost confirmat deja printr-o decizie judecătorească din 2019, când Trump a încercat fără succes să anuleze restricţiile similare impuse de Barack Obama.
Interdicţia face parte din strategia mai largă a administraţiei Biden de combatere a schimbărilor climatice şi se aliniază cu obiectivul ambiţios de a decarboniza complet economia americană până în anul 2050. Este una dintre cele mai importante măsuri de mediu luate de Biden, care îşi consolidează astfel moştenirea în domeniul protecţiei mediului.
Această decizie vine într-un moment sensibil, cu mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale, şi reprezintă o schimbare majoră în politica energetică a SUA. Casa Albă nu a oferit deocamdată un comentariu oficial despre această măsură.