Sute de mii de persoane din Transnistria au rămas fără apă caldă şi căldură după ce Gazprom, compania energetică de stat a Rusiei, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul de tranzit prin Ucraina.
„Am înţeles că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie şi, de asemenea, asistenţă umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe.
Conducerea pro-Kremlin a Transnistriei a refuzat ofertele moldoveneşti de a furniza gaze de pe piaţa europeană şi a refuzat ofertele de ajutor umanitar, potrivit Politico.
„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chişinăul pentru a aborda situaţia în interesul populaţiei locale”, a declarat Hipper.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acuzat Moscova că a creat această criză. „Asta este o criză de securitate pe care Rusia, prin militarizarea energiei, încearcă să o inducă în regiune”, a spus el.
„Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin faptul că au staţionat ilegal trupe militare acolo şi nu permit nimănui să ajute regiunea”, a spus Recean.
Transnistria a rămas autonomă după căderea Uniunii Sovietice şi găzduieşte peste o mie de soldaţi ruşi.
Potrivit lui Recean, criza ar putea duce în cele din urmă la sfârşitul independenţei autodeclarate a Transnistriei. „Obiectivul nostru este să reintegrăm ţara. Iar acest lucru ar trebui să pornească de la faptul că Rusia a trebuit să îşi retragă trupele pentru ca noi să o putem administra în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluţie paşnică la acest conflict”.