CNN: Care sunt motivele pentru care Donald Trump este interesat să cumpere insula Groenlanda?

CNN: Care sunt motivele pentru care Donald Trump este interesat să cumpere insula Groenlanda?
📅 2025-01-08

În decembrie, Trump a reluat apelurile făcute în prima sa preşedinţie pentru ca SUA să deţină Groenlanda, numind-o „o necesitate absolută”. Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Trump a afirmat că nu exclude utilizarea „coerciţiei militare sau economice” pentru a obţine Groenlanda sau Canalul Panama, justificând că SUA au „nevoie de ele pentru securitate economică”.

Cu toate acestea, potrivit CNN, experţii spun că Trump ar putea avea în vedere şi alte aspecte atunci când afirmă că vrea să cumpere Groenlanda.

Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi în prezent este teritoriu autonom al Danemarcei, fiind situată între SUA şi Europa. Capitala sa, Nuuk, este mai aproape de New York decât de capitala Danemarcei, Copenhaga.

În temeiul unui tratat de apărare din 1951, SUA au primit o bază aeriană, numită în prezent baza spaţială Pituffik, în nord-vestul Groenlandei. La jumătatea distanţei dintre Moscova şi New York, aceasta este cel mai nordic avanpost al forţelor armate americane şi este echipată cu un sistem de avertizare antirachetă.

SUA doresc să se asigure că „nicio mare putere ostilă nu controlează Groenlanda, deoarece poate fi un punct de sprijin pentru atacarea SUA”, a declarat Pram Gad pentru CNN.

Trump ar putea fi interesat inclusiv de bogatele depozite de resurse naturale ale Groenlandei.

Printre acestea se numără petrolul şi gazele, precum şi metalele de pământuri rare, foarte solicitate pentru maşinile electrice şi turbinele eoliene ale tranziţiei ecologice, precum şi pentru fabricarea echipamentelor militare.

În prezent, China domină producţia mondială de pământuri rare şi a ameninţat deja că va restricţiona exportul de minerale critice şi tehnologii asociate, înainte ca Trump să revină la Casa Albă.

Topirea gheţii şi creşterea rapidă a temperaturilor din Arctica oferă Groenlandei un loc în primul rând la criza climatică.

Pierderea gheţii a deschis rutele de transport maritim, crescând timpul în care acestea pot fi navigate în timpul verii din emisfera nordică. Conform Consiliului Arctic, transportul maritim în Arctica a crescut cu 37% în deceniul până în 2024, în parte datorită topirii gheţii.

Cu toate acestea, guvernele Danemarcei şi Groenlandei s-au declarat ferm împotriva ideii că naţiunea arctică poate fi cumpărată de către SUA.

„Nu suntem de vânzare şi nu vom fi niciodată de vânzare. Nu trebuie să pierdem lupta noastră de ani de zile pentru libertate”, a scris prim-ministrul Groenlandei, Múte Egede, într-o postare pe Facebook la sfârşitul lunii decembrie.

Momentan, rămâne neclar cât de departe va merge Trump în dorinţa sa declarată de a achiziţiona Groenlanda odată revenit la Casa Albă.

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Premierul Groenlandei se întâlneşte cu regele Danemarcei în contextul interesului SUA pentru insulă

Premierul Groenlandei, Mute Egede, se întâlneşte cu regele Frederik la Copenhaga, după ce Donald Trump şi-a reiterat dorinţa de a adăuga insula Groenlanda teritoriului SUA, anunţă Reuters.

Laureată a premiului Nobel pentru Pace: Meta vrea să instaureze o „lume fără fapte”

Maria Ressa, laureată a premiului Nobel pentru pace, a declarat că decizia Meta de a pune capăt verificării faptelor pe platformele sale şi de a elimina restricţiile privind anumite subiecte marchează „vremuri extrem de periculoase” pentru jurnalism, democraţie şi utilizatorii socia...

CNN: Care sunt motivele pentru care Donald Trump este interesat să cumpere insula Groenlanda?

Cercetătorii au descoperit un parazit uman rezistent la tratamentele antiparazitare clasice

Liderul senatorilor PSD: Din tenebrele în care lâncezesc, scot capul personaje precum Vasile Dâncu

Trump cere Curţii Supreme să blocheze sentinţa din New York

Tesla a primit aproape 200 de milioane de lire sterline din granturi britanice începând cu 2016

Compania lui Elon Musk a beneficiat de 191 milioane de lire sterline în granturi guvernamentale din Marea Britanie, majoritatea provenind din schema pentru stimularea producţiei de maşini electrice, notează The Guardian.

Iulian Anghel, ZF: De ce este atât de greu să găseşti un prezidenţiabil? Pentru că afacerile mari şi averile mari se fac în afara Bucureştiului, nu în curtea lui Marcel Ciolacu

De ce nu vrea nimeni să fie un Donald Trump mai mititel? Simplu. Pentru că unul care iese în faţă este expus. Oamenii încep să se întrebe/să te întrebe “cine eşti”, “de unde vii”, “ce avere ai”, “cu ce business ţi-ai făcut averea” şi alte chestii. Iar tu nu vrei să le zici. Că n-ai...

Incendiile din California nu pot fi ţinute sub control. Peste 100.000 de oameni sunt evacuaţi

Lisa Kudrow a găsit o scrisoare lăsată de Matthew Perry acum 20 de ani într-un borcan de biscuiţi

Lisa Kudrow a descoperit recent o scrisoare emoţionantă de la Matthew Perry ascunsă într-un borcan de biscuiţi, pe care acesta i l-a dăruit după finalul serialului „Friends”, în 2004, scrie Variety.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.