Cea mai mare parte a finanţării, în valoare de 188 de milioane de lire sterline, a provenit de la Departamentul pentru Transporturi (DfT), prin schema de subvenţii pentru maşini electrice şi hibride plug-in.
Aceasta a fost introdusă în 2011 pentru a încuraja adoptarea de maşini electrice, oferind iniţial o reducere de 5.000 de lire sterline pentru achiziţia uneia. Programul s-a încheiat în iunie 2022.
Granturile pentru transport au atins un vârf de 61,6 milioane de lire sterline în 2020, dar au scăzut ulterior, Tesla primind doar 49.000 de lire sterline în prima jumătate a anului trecut, conform cifrelor recente ale DfT.
Pe lângă aceste fonduri, Tesla a primit sprijin financiar din partea Consiliului Stirling, a NHS South Central, a guvernului scoţian şi a altor instituţii.
De altfel, situaţia contrastează cu retorica lui Musk privind reducerea cheltuielilor guvernamentale. Recent numit de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, pentru a conduce „Departamentul Eficienţei Guvernamentale”, Musk a susţinut că cele 428 de agenţii federale din SUA ar putea fi reduse la 99.
În paralel, Tesla a anunţat o scădere anuală a livrărilor pentru prima dată, pe fondul interesului redus pentru modelele mai vechi. Compania nu a atins ţintele de livrare în mai multe trimestre din 2024.
Recent, Musk a generat controverse pe platforma X, atacând mai mulţi politicieni britanici, inclusiv pe Keir Starmer, în contextul unui scandal de grooming. Prim-ministrul a criticat public afirmaţiile lui Musk, acuzându-l că răspândeşte „minciuni şi dezinformări” care alimentează „toxicitate extremistă”.