BYD şi antreprenorul Jinjiang Group au convenit să îi asiste şi să îi găzduiască pe cei 163 de lucrători în hoteluri până când se va ajunge la un acord pentru încetarea contractelor lor, a declarat Procuratura Muncii din Brazilia într-o declaraţie emisă după întâlnirea cu reprezentanţii ambelor firme. Această controversă este în creştere pe cea mai mare piaţă de peste mări a BYD.
Scurta declaraţie nu a oferit detalii cu privire la modul în care procurorii au ajuns la concluzia lor.
BYD şi Jinjiang nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Jinjiang a respins luni evaluarea autorităţilor braziliene conform căreia muncitorii de la şantierul din statul Bahia, în estul ţării, lucrau în „condiţii de sclavie”.
Jinjiang a declarat, într-o postare pe reţelele de socializare preluată de un purtător de cuvânt al BYD, că descrierea lucrătorilor ca fiind „înrobiţi” a fost inexactă şi că au existat neînţelegeri de traducere.
BYD a declarat iniţial că a întrerupt legăturile cu Jinjiang, dar un director al BYD a acuzat ulterior „forţele străine” şi unele mass-media chineze de „denigrarea deliberată a mărcilor chineze şi a ţării şi subminarea relaţiei dintre China şi Brazilia”.
Miercuri, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că ambasada sa din Brazilia comunică cu guvernul brazilian pentru a verifica şi aborda situaţia. Vineri, ministerul nu a răspuns la o solicitare de a comenta afirmaţia privind traficul.
Procurorii brazilieni au declarat că se vor întâlni din nou cu companiile pe 7 ianuarie şi vor propune un acord.