Ziarul Kommersant l-a citat pe ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, care supraveghează controlul armelor, afirmând că Trump a adoptat o poziţie radicală cu privire la Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) în timpul primului său mandat.
„Situaţia internaţională este extrem de dificilă în acest moment, politica americană în diferitele sale aspecte ne este extrem de ostilă astăzi”, a declarat Ryabkov, citat de AFP. „Prin urmare, opţionalitatea acţiunilor noastre în interesul asigurării securităţii şi complexul de măsuri şi acţiuni posibile pentru a realiza acest lucru - şi pentru a trimite semnale adecvate din punct de vedere politic, în plus faţă de ceea ce practicienii iau în considerare - nu conţine nicio excepţie”.
În timpul primului mandat prezidenţial 2017-2021 al lui Trump, administraţia sa a discutat dacă să efectueze sau nu primul test nuclear american din 1992, a relatat Washington Post în 2020.
Rusia post-sovietică nu a efectuat niciun test nuclear. Uniunea Sovietică a efectuat ultimul test în 1990. Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar lua în considerare testarea unei arme nucleare dacă Statele Unite ar face acest lucru.
De la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, doar câteva ţări au testat arme nucleare, potrivit Asociaţiei pentru Controlul Armelor: Statele Unite au testat ultima dată în 1992, China şi Franţa în 1996, India şi Pakistan în 1998, iar Coreea de Nord în 2017, potrivit Reuters.