HMPV face parte din aceeaşi familie cu virusul sinciţial respirator (RSV) şi a apărut cel puţin din 2001, când a fost identificată pentru prima dată în Ţările de Jos. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei sau răcelii, dar care poate creşte riscurile sau duce la complicaţii mai grave precum bronşita sau pneumonia, scrie The Guardian.
În prezent, numărul cazurilor persoanelor cu HMPV este în creştere în nordul Chinei, în special în rândul copiilor.
Simptomele HMPV sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli sau gripe şi este unul dintre mai mulţi viruşi adunaţi adesea sub o definiţie largă a „răcelii comune”, a declarat Dr. Jacqueline Stephens, lector superior în domeniul sănătăţii publice la Universitatea Flinders din Australia.
HMPV se poate răspândi de la o persoană infectată la alte persoane prin tuse, strănut sau contact personal. Unele simptome comune includ:
-Tuse;
-Febră;
-Congestie nazală;
-Durere în gât;
-Dificultăţi de respiraţie.
HMPV poate duce la boli mai grave precum bronşita şi pneumonia în rândul persoanelor în vârstă, al copiilor foarte mici şi al persoanelor imunocompromise.
În prezent, HMPV nu are un vaccin, însă „există unele vaccinuri în curs de dezvoltare”, a declarat profesorul Paul Griffin, director de boli infecţioase la Mater Health Services din Brisbane.
Centrul de control al bolilor (CDC) din China a avertizat populaţia să ia măsuri de precauţie în ceea ce priveşte sănătatea şi igiena, precum spălarea pe mâini şi evitarea aglomeraţiei. Totodată, CDC a respins afirmaţiile online privind spitalele copleşite şi temerile legate de o altă pandemie de tipul Covid-19.