Potrivit Reuters, preţurile petrolului au scăzut luni, pe fondul unui dolar american mai puternic şi al stimulentelor economice insuficiente din China, care nu au reuşit să susţină cererea globală de petrol. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,5%, ajungând la 72,77 dolari pe baril, iar ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,7%, la 69,17 dolari pe baril.
Analiştii consideră că măsurile economice recente din China, menite să sprijine economia, nu vor avea un impact semnificativ asupra cererii de petrol şi asupra importurilor de ţiţei ale ţării, care se confruntă cu o redresare lentă. Acest lucru, coroborat cu aprecierea dolarului, a făcut ca petrolul să devină mai scump pentru cumpărătorii internaţionali, punând presiune asupra pieţelor.
De asemenea, preţurile au fost influenţate de o relaxare a temerilor legate de potenţialele întreruperi ale producţiei de petrol în Golful Mexic, cauzate de furtuna Rafael. La începutul săptămânii, mai mult de un sfert din producţia de petrol şi 16% din producţia de gaze naturale din această zonă erau oprite, dar recuperarea producţiei a redus temerile de dezechilibru al ofertei.
În ciuda unor incertitudini politice legate de potenţiala creştere a producţiei de petrol în SUA sub administraţia Trump, analiştii nu se aşteaptă ca prognoza de producţie din 2025 să se schimbe semnificativ. Potrivit unor analize, chiar şi o creştere a producţiei de petrol din SUA ar putea fi limitată, în condiţiile în care OPEC+ a planificat deja o creştere treptată a producţiei sale pentru anul 2025.
Aceste evoluţii creează un climat de volatilitate pe pieţele de petrol, cu incertitudini atât pe partea de cerere, cât şi pe partea de ofertă, ce ar putea influenţa evoluţia preţurilor în perioada următoare.