Conform cercetării, schimbarea traseelor pentru un număr redus de avioane ar putea înjumătăţi efectul de încălzire produs de dârele de condens, la un cost de sub 4 euro per bilet.
Dârele de condens sunt acele linii lăsate pe cer atunci când gazele de eşapament calde şi umede ale unui avion se amestecă cu aerul rece, formând nori din cristale de gheaţă. Acestea se pot disipa rapid dacă aerul este uscat.
Cu toate acestea, în aerul umed, ele se pot împrăştia şi persista, capturând căldura de la suprafaţa Pământului, la fel ca norii cirrus obişnuiţi.
Studiul, realizat de grupul Transport Energy, afirmă că efectul lor de încălzire este cel puţin la fel de semnificativ ca cel cauzat de emisiile de dioxid de carbon, rezultate din arderea combustibilului pentru aviaţie.
Totuşi, studiul afirmă că doar 3% din zboruri generează 80% din încălzirea produsă de dârele de fum, iar modificarea traiectoriilor de zbor pentru o parte din călătorie ar putea reduce efectul la mai mult de jumătate, până în 2040.
Conform studiului, zborurile la latitudini mai mari sunt mai susceptibile de a produce încălzire. Astfel, schimbarea ar viza în principal zborurile deasupra Americii de Nord, Europei şi Atlanticului de Nord.
De asemenea, zborurile de seară şi de noapte ar avea cea mai mare contribuţie la încălzire, conform studiului.
Autorii studiului sunt de părere că „beneficiile climatice ale evitării dârelor de fum ar fi în continuare de 15 până la 40 de ori mai mari decât penalizarea CO2” şi s-ar îmbunătăţi pe măsură ce tehnologia avansează.
Ei estimează că, pentru un zbor Paris-New York, evitarea formării de dâre de condens ar costa sub 4 euro pe bilet, iar pentru pentru o cursă Barcelona-Berlin, 1,20 euro. Banii ar fi folosiţi pentru combustibil suplimentar, precum şi pentru tehnologii precum senzorii de umiditate.