Cum a evoluat rata de neperformanţă în 2024? Presiunea creditelor neperformante a continuat să rămână scăzută, rata NPL oscilând în jurul nivelului de 2,5%

Cum a evoluat rata de neperformanţă în 2024? Presiunea creditelor neperformante a continuat să rămână scăzută, rata NPL
📅 2024-12-27

Rata medie a creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar românesc era la finalul primelor nouă luni din 2024 sub nivelul de 3%, coborând în octombrie la 2,45% din total credite, nivel apropiat de cel din 9 luni/2023, potrivit datelor BNR.

Pe parcursul anului 2024, rata NPL a oscilat între 2,39% şi 2,56%, cel mai ridicat nivel fiind în luna august, după ce în 2023 a oscilat între 2,3% şi 2,7%, conform statisticilor băncii centrale.

Probleme pot apărea în viitor dacă unii debitori afectaţi de preţurile mari şi dobânzile încă ridicate nu mai reuşesc să plătească ratele la credite.

Urmărind situaţia la final de an, vedem că în decembrie 2023 rata NPL era de 2,37%, la final de 2022 era de 2,65%, în decembrie 2021 rata NPL era de 3,35%, iar în decembrie 2020 neperformanţa ajunsese la 3,83%.

Pe segmentul împrumuturilor populaţiei pentru consum, rata NPL a ajuns la 5,74% în septembrie 2024 şi este de 3,6 ori mai mare comparativ cu rata NPL la creditele ipotecare, care a rămas sub 2%, la 1,6% în septembrie, după cum reiese din datele BNR. Comparativ, în anul 2015 rata NPL era de circa 13-16% la creditele de consum (inclusiv carduri de credit şi descoperit de cont) şi între 5 - 7% la ipotecare. Calitatea portofoliului de credite imobiliare continuă să fie adecvată, atât la nivel agregat, cu o rată a creditelor neperformante de 1,6% în septembrie 2024, cât şi pe cele două tipuri de credit - 1,56% pentru creditele Prima Casă/Noua Casă şi 1,61% pentru creditele ipotecare standard.

În funcţie de valută, riscul de credit este mai ridicat în cazul împrumuturilor denominate în monedă străină - rata NPL de 7% faţă de 2,9% în cazul creditelor în lei. Însă, ponderea creditelor în valută la nivelul portofoliului de credite acordate populaţiei este în continuă scădere (10% în septembrie 2024 versus 26% în urmă cu 5 ani şi 63% în urmă cu 10 ani), relevă banca centrală.

Cumulat, rata de neperformanţă pentru creditele totale ale populaţiei (de consum şi ipotecare) a urcat puţin, la 3,3% din total credite retail, la final de septembrie 2024, de la 3,2% pe parcursul anului 2023.

Deşi s-a diminuat semnificativ, de la peste 12% în anul 2015, în context european rata creditelor neperformante aferente sectorului populaţiei din România depăşeşte media UE (3,3% comparativ cu 2,2% media UE în T2/2024) şi înregistrează printre cele mai ridicate valori, după Grecia (7,5%), Cipru (6,2%), Ungaria (4,2%) şi Spania şi Polonia (3,7%, date la T2/2024), potrivit BNR.

Nivelurile scăzute ale ratei NPL din 2024, vin după ce în anul 2023, în ciuda creşterii dobânzilor, rata NPL coborâse la cele mai scăzute niveluri de după anul 2009, când semnele crizei financiare mondiale prece­dente se simţeau pe piaţa locală. Tendinţa de scădere a ratei NPL s-a produs după ce în perioada crizei economice anterioare din 2008/2009 unu din cinci credite eşuase în categoria neperformantelor, devenind o problemă majoră pentru sistemul bancar. Privind retrospectiv, în 2014 rata NPL trecea de 20% din total credite.

 

 

 

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Cutremur în zona seismică Vrancea, vineri dimineaţa. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu magnitudinea de 2,4 a avut loc vineri dimineaţa în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Rusia avertizează SUA cu privire la posibile teste nucleare sub preşedinţia lui Trump

Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administraţie a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziţiei radicale a lui Trump în această privinţă.

Nava spaţială NASA este „în siguranţă” după cea mai mare apropiere de Soare

NASA a declarat vineri că sonda Parker Solar Probe este „în siguranţă” şi funcţionează normal, după ce a reuşit cea mai mare apropiere de Soare realizată vreodată de un obiect artificial, relatează Reuters.

Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina

Brazilia afirmă că lucrătorii de la uzina BYD din China sunt victime ale traficului de persoane

Muncitorii chinezi care lucrează pe un şantier din Brazilia pentru o fabrică deţinută de producătorul chinez de vehicule electrice BYD sunt victime ale traficului de persoane, au declarat joi autorităţile braziliene din domeniul muncii, citate de Reuters.

Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale

„El mi-a propus acest lucru”. Vladimir Putin dezvăluie că Joe Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO în 2021

Mesaje de Sfântul Ştefan 2024: Urări şi felicitări pe care le puteţi trimite familiei şi prietenilor

Doi marinari morţi în cursa de iahturi Sydney - Hobart

Doi marinari au murit în incidente distincte în cursa de iahturi Sydney-Hobart, au anunţat vineri organizatorii şi autorităţile locale, aceasta fiind prima pierdere de vieţi omeneşti în prestigioasa cursă oceanică din 1998, potrivit Reuters.

Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an

Sfârşitul de an 2024 aduce temperaturi mai ridicate decât cele normale, însă prima săptămână din 2025 va fi cu medii climatologice mai coborâte decât cele normale, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.