O cercetare recentă, publicată în Geochemical Perspectives Letters, a relevat că mineralele meteoricului s-au format cu mai puţin de un miliard de ani în urmă. Aceste minerale au interacţionat cu apa lichidă, care, potrivit cercetătorilor, a provenit din topirea permafrostului, cauzată de activitatea magmatică de sub suprafaţa Planetei Roşii, mai degrabă decât din apa de suprafaţă. Această descoperire pune sub semnul întrebării concepţiile anterioare despre activitatea geologică a lui Marte şi disponibilitatea apei în acea perioadă.
Echipa de cercetători, condusă de Marissa Tremblay de la Universitatea Purdue, a utilizat variaţiile moleculelor de argon din mineralele meteoritului pentru a data cu precizie formarea acestora. Studiul lor a exclus posibilele alterări ale vârstei cauzate de ejectarea meteoritului de pe Marte cu 11 milioane de ani în urmă, călătoria sa prin spaţiu sau intrarea sa în atmosfera Pământului.
Sosirea meteoritului Lafayette pe Pământ rămâne un mister, deşi indicii, cum ar fi prezenţa unor ciuperci pe suprafaţa acestuia şi poveşti despre un meteorit care ar fi căzut în timpul unei excursii de pescuit din 1919, sugerează că acesta a ajuns pe Pământ acum mai bine de un secol.
Această descoperire nu doar că îmbogăţeşte înţelegerea istoriei lui Marte, dar oferă şi un cadru pentru studierea interacţiunii apei în alte mostre extraterestre. „Această metodă poate fi acum aplicată altor meteoriţi şi corpuri planetare, oferind indicii despre prezenţa apei lichide,” a subliniat Tremblay.
Rezultatele subliniază trecutul geologic dinamic al lui Marte şi potenţialul acestuia de a oferi mai multe secrete despre apa din sistemul solar.