Un meteorit din 1931 oferă indicii despre existenţa apei lichide pe Marte acum 742 milioane de ani

Un meteorit din 1931 oferă indicii despre existenţa apei lichide pe Marte acum 742 milioane de ani
📅 2024-11-17
Meteoritul Lafayette, o bucată de rocă de 5 cm găsită într-un sertar la Universitatea Purdue în 1931, a oferit dovezi convingătoare despre prezenţa apei lichide pe Marte cu 742 de milioane de ani în urmă, scrie Live Science. Iniţial identificat ca provenind de pe Marte în anii 1980, prin analiza gazelor care se potriveau cu atmosfera marţiană, istoria şi călătoria sa au captat interesul oamenilor de ştiinţă timp de decenii.

 

O cercetare recentă, publicată în Geochemical Perspectives Letters, a relevat că mineralele meteoricului s-au format cu mai puţin de un miliard de ani în urmă. Aceste minerale au interacţionat cu apa lichidă, care, potrivit cercetătorilor, a provenit din topirea permafrostului, cauzată de activitatea magmatică de sub suprafaţa Planetei Roşii, mai degrabă decât din apa de suprafaţă. Această descoperire pune sub semnul întrebării concepţiile anterioare despre activitatea geologică a lui Marte şi disponibilitatea apei în acea perioadă.

 

Echipa de cercetători, condusă de Marissa Tremblay de la Universitatea Purdue, a utilizat variaţiile moleculelor de argon din mineralele meteoritului pentru a data cu precizie formarea acestora. Studiul lor a exclus posibilele alterări ale vârstei cauzate de ejectarea meteoritului de pe Marte cu 11 milioane de ani în urmă, călătoria sa prin spaţiu sau intrarea sa în atmosfera Pământului.

 

Sosirea meteoritului Lafayette pe Pământ rămâne un mister, deşi indicii, cum ar fi prezenţa unor ciuperci pe suprafaţa acestuia şi poveşti despre un meteorit care ar fi căzut în timpul unei excursii de pescuit din 1919, sugerează că acesta a ajuns pe Pământ acum mai bine de un secol.

 

Această descoperire nu doar că îmbogăţeşte înţelegerea istoriei lui Marte, dar oferă şi un cadru pentru studierea interacţiunii apei în alte mostre extraterestre. „Această metodă poate fi acum aplicată altor meteoriţi şi corpuri planetare, oferind indicii despre prezenţa apei lichide,” a subliniat Tremblay.

 

Rezultatele subliniază trecutul geologic dinamic al lui Marte şi potenţialul acestuia de a oferi mai multe secrete despre apa din sistemul solar.

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Rusia produce drone termobarice, cu efecte devastatoare asupra civililor

Burduja: Proiectul Neptun Deep avansează. Platforma Transocean Barents a ajuns în portul Constanţa

Zeci de palestinieni, ucişi şi răniţi duminică în atacurile israeliene din Gaza

Zeci de palestinieni au fost ucişi sau răniţi duminică într-un atac israelian asupra unei clădiri rezidenţiale din Beit Lahiya, în nordul Gazei, au declarat medicii, citaţi de Reuters.

Argeş: Bărbat atacat de urs în comuna Corbeni

Un bărbat a fost atacat de un urs, duminică, în comuna Corbeni din judeţul Argeş. Potrivit primelor verificări, el a fost rănit de animal la un picior, informează ISU Argeş.

Biden vizitează pădurea amazoniană înainte de summitul G20

Joe Biden va deveni duminică primul preşedinte american în exerciţiu care vizitează pădurea tropicală amazoniană. El a semnalat pericolele încălzirii globale, adesea respinse de Donald Trump, care a promis să elimine măsurile de combatere a schimbărilor climatice, potrivit Reuters. ...

Studiu. Alge care pot cauza pierderea memoriei, descoperite în fructele de mare

Oamenii de ştiinţă au identificat două specii de alge marine microscopice producătoare de toxine care se ascund în fructele de mare. Descoperirea a stârnit îngrijorări pentru comunităţile care se bazează pe această industrie, potrivit Science Alert.

Am rămas repetenţi la una dintre cele mai importante meserii: De ce nu mai vor tinerii să fie profesori?

Marcel Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles. Se va întâlni cu secretarul general al NATO

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul apărării, Angel Tîlvăr, se va afla luni la Bruxelles într-o vizită de lucru, în cadrul căreia se va întâlni cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a anunţat duminică Guvern...

Cum să te pregăteşti de criză. Ce pot businessurile să facă ca să treacă cu bine perioadele negre ale economiei?

Reacţii după moartea lui Bela Karolyi. „A rescris istoria gimnasticii mondiale”

Bela Karolyi a fost un vizionar, un creator al unui sistem care a revoluţionat gimnastica, a scris CS Dinamo pe reţelele de socializare, după moartea antrenorului. Agenţia Naţională pentru Sport a transmis că atât el, cât şi soţia sa, au fost „arhitecţii unor performanţe de neegalat...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.