Rusia a efectuat un atac de amploare cu rachete şi drone pe teritoriul Ucrainei în data de 17 noiembrie, vizând mai multe oraşe, inclusiv Kiev, Dnipro, Odesa, Krivoi Rog şi Zaporojie. Atacul a început în timpul nopţii, alarmele aeriene răsunând la nivel naţional în jurul orei 6 dimineaţa, urmate de explozii în diverse regiuni.
La Kiev, resturi dintr-o dronă au lovit o clădire rezidenţială cu cinci etaje în cartierul Pechersk, provocând un incendiu şi rănind cel puţin o persoană, potrivit primarului Vitali Kliciko. Explozii au fost raportate în capitală între orele 6:30 şi 7:15, iar alte atacuri au avut loc în Kropivniţki, Cerkasî şi Viniţa.
Forţele Aeriene Ucrainene au raportat utilizarea de rachete de croazieră, balistice şi hipersonice, lansate din flota rusească de la Marea Neagră şi din regiunile Astrahan şi Ţinutul Krasnodar. În plus, bombardiere strategice Tu-95 au fost desfăşurate, 17 dintre ele fiind raportate în zbor în timpul atacului, unele decolând din Olenya (regiunea Murmansk) şi de la baza Engels (regiunea Saratov).
Strategia recentă a Rusiei s-a bazat pe copleşirea apărării aeriene ucrainene prin atacuri masive cu drone. Între august şi octombrie 2024, au fost lansate cel puţin 4.300 de drone de tip Shahed, un tipar repetat în acest ultim atac.
Deşi atacurile cu rachete asupra regiunilor din estul Ucrainei rămân frecvente, atacurile de amploare asupra oraşelor precum Kiev au fost mai rare în ultimele luni, ultima ofensivă majoră având loc la sfârşitul lunii august. Această escaladare sugerează o posibilă schimbare în strategia de ţintire a Rusiei în cadrul conflictului în desfăşurare.
Grupul de partizani Atesh a sabotat o linie feroviară importantă în regiunea Zaporojie, distrugând echipamente electrice şi perturbând lanţul de aprovizionare militar al Rusiei, a anunţat grupul pe 16 noiembrie.
Cel mai recent pachet de ajutor va include o cantitate nespecificată de muniţii şi echipamente, printre care uniforme navale, echipamente de observaţie, sisteme de ochire şi echipamente de protecţie, a anunţat Ministerul Apărării din Estonia.
Coreea de Nord a furnizat Rusiei 50 de obuziere autopropulsate produse pe plan intern şi 20 de lansatoare multiple de rachete (MLRS), a relatat Financial Times pe 16 noiembrie, citând o evaluare a serviciilor de informaţii ucrainene.
Agenţia AP a raportat că Rusia dezvoltă drone echipate cu încărcături termobarice, capabile să provoace daune semnificative populaţiei civile, scrie The Kyiv Independent.
Aceste arme generează unde de presiune şi căldură intensă, capabile să penetreze chiar şi pereţii groşi.
Efectele unui atac cu astfel de drone pot include afectarea severă a organelor interne, leziuni oculare grave şi deteriorarea creierului, potrivit unei surse familiare cu producţia rusească de drone.