„Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins pe 15 noiembrie, la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite. A fost un vizionar, creator al unui sistem care a revoluţionat gimnastica şi a produs generaţii de excepţie. Bela Karolyi este cel care a lansat «Fenomenul Nadia» (...) Clubul Sportiv Dinamo transmite condoleanţe familiei şi apropiaţilor”, a scris CS Dinamo pe Facebook.
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, care a ajutat-o să obţină la aurul olimpic şi a revoluţionat gimnastica, a murit vineri la vârsta de 82 de ani.
Comăneci i-a adus un omagiu lui Karolyi printr-o postare pe Instagram, publicând un carusel de fotografii care includea o poză alb-negru cu ea şi antrenorul. „Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele”, a scris ea pe reţeaua de socializare.
Comăneci avea doar 14 ani când Karolyi a antrenat-o să câştige aurul pentru România la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.
Şi Agenţia Naţională pentru Sport (ANS) a publicat un mesaj pe reţelele de socializare, intitulat „Un ultim omagiu lui Béla Károlyi, antrenorul care a rescris istoria gimnasticii mondiale”.
„Bela şi soţia sa, Martha, au fost arhitecţii unor performanţe de neegalat, printre care se numără cea a Nadiei Comăneci, prima gimnastă din istoria sportului mondial care a obţinut nota perfectă de 10 la Jocurile Olimpice”, a transmis ANS.
Agenţia a adăugat că, de la începuturile sale ca profesor în România, Bela Karolyi a revoluţionat gimnastica, redefinind standardele acestui sport.
Karolyi s-a remarcat mai întâi în ţara sa natală. El şi soţia sa erau profesori la o şcoală primară din Transilvania, când au început să le predea elevilor gimnastica ca modalitate de a se încălzi. Performanţele lor i-au încântat pe locuitorii oraşului şi au atras atenţia guvernului. În câţiva ani, au fost numiţi responsabili pentru echipa naţională.
„După stabilirea sa în SUA, a transformat gimnastica americană într-un simbol al excelenţei, fiind antrenorul lui Mary Lou Retton, prima reprezentantă a Statelor Unite câştigătoare a aurului olimpic la individual compus. Deşi cariera sa nu a fost lipsită de controverse, moştenirea sa în sport rămâne una monumentală. În aceste momente de doliu, ne exprimăm recunoştinţa pentru contribuţia sa la gloria sportului românesc”, a mai scris ANS pe Facebook.