În timp ce aleșii se ceartă în Parlament, scumpirile din ultima vreme îi determină pe români să cumpere mâncare mai puțină, dar și mai nesănătoasă. Cei mai expuși sunt copiii!
Medicii avertizează că mâncatul de fast food ieftin și mezeluri la ofertă de dragul economisirii ne poate pune sănătatea în pericol. Există riscul să ajungă să sufere de obezitate morbidă, diabet, probleme cardiovasculare și alte boli cronice.
Românii cu veniturile mici apelează cel mai adesea la magazinele de cartier, de unde cumpără parizer.
În 2024, pentru un trai decent, o familie cu doi copii avea nevoie de 10.450 lei pe lună, iar o familie cu un singur copil trebuie să aibă măcar 8.586 lei pe lună pentru a mânca sănătos, potrivit unui studiu ale unei firme de consultanță.
Un cuplu avea nevoie de 6.435 lei pentru un trai decent. Un singur adult, pentru a duce un trai decent după media europeană, ar fi trebuit să câștige un venit minim lunar de aproape 4.000 lei.
După scumpirile din această iarnă, sumele menționate mai sus nu mai pot acoperi cheltuielile, potrivit Antena 1.
Un tânăr intervievat de echipa Observator spune că a ajuns să cheltuiască în medie 150 lei pentru o masă, în special pentru alimente ieftine și ceva gustări, precum pufuleți și bomboane.
O femeie a declarat pentru Observator că s-a apucat de raționalizare: nu mai cumpără un salam întreg sau un baton de parizer, ci jumătate sau 200-300 grame.
Vânzătorii din piețe și magazinele alimentare de cartier se plâng că au tot mai puțini clienți.
Schimbarea obiceiurilor alimentare ajută bugetul, dar fac mai mult rău sănătății, consumând mai multe glucide și mai puține proteine, vitamine și lipide, avertizează medicii nutriționiști, care mai spun că efectele pot fi imediate: de natura tulburărilor gastrice și digestive, tulburările metabolice, diabet etc.
Pâinea, uleiul și lactatele s-au scumpit cel mai mult anul trecut după ce agricultorii au rămas fără facilități fiscale, iar Europa a trecut prin cea mai secetoasă vară din ultimul secol.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Ce este „OBEZITATEA preclinică”. 50 de experți medicali trag un semnal de alarmă