Anul acesta va fi plin de provocări pentru piața imobiliară. Specialiștii cred că locuințele se vor scumpi din cauza măsurilor fiscale ale guvernului, dar și pentru că materialele de construcții nu dau semne de ieftinire.
Tinerii care visează să-și întemeieze o familie au mai mult de plătit la chirii și achiziționat locuințe. Costurile nivelului de trai i-ar putea descuraja, pentru că în 2025 este mult mai scump să întreții o familie.
Chiar și așa, clienții nu vor lipsi, a spus Andreea Esca de la Știrile PRO TV.
Aderarea la Schengen, investițiile masive în infrastructură, încă reduse în comparație cu alte țări, și întoarcerea în masă a românilor din străinătate ar putea asigura cererea, care va fi mai mare decât oferta și în acest an.
Populația nouă intră în prima fază la apartamente închiriate, și ulterior, se interesează de achiziții de apartamente.
Dar retragerea facilităților fiscale pentru materialele de construcții pun presiune pe preț. Clienții ar urma să plătească mai mult pentru o locuință. Construcții mai puține înseamnă mai puțini bani pentru bugetul statului.
Sunt așteptate mai multe lucrări în domeniul birourilor și clădirilor comerciale. În 2025, este de așteptat ca tot mai mulți angajați să fie obligați să se întoarcă la birou, după patru ani de telemuncă efectuată de la începerea pandemiei de COVID-19.
Victor Coșconel, specialist imobiliar, spune;
„În anii următori, trebuie să repornească ritmul dezvoltării, mai degrabă spre 2027”.
Simina Niculiță, director retail, spune că se așteaptă la construirea a noi mall-uri de mari dimensiuni, de peste 100 metri pătrați. Volumul lucrărilor de construcție a scăzut cu 5% în 2024, raportat cu statisticile din 2023.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Singurul oraș din România în care un APARTAMENT cu 2 camere se vinde cu doar 7.000€ în 2025