Medicul Mihail Pautov a oferit câteva sfaturi pentru evitarea unui accident vascular cerebral, afecțiune care mai poartă și denumirile de injurie cerebro-vasculară (ICV) sau atac cerebral.
Aceasta apare atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive, iar celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute.
Celebrul medic le cere oamenilor să-și monitorizeze și controleze hipertensiunea arterială. De asemenea, este foarte important să se adopte un stil de viață activ care să includă exerciții fizice regulate.
Medicul Mihail Pautov consideră că cel puțin 150 de minute pe săptămână sunt de mare ajutor pentru a evita apariția unui accident vascular cerebral.
„Real trebuie să faci în jur de 300 de minute de activitate fizică moderată spre intensă, pe săptămână și în rest să fii activ. Adică, ok, ai lucrat două ore, te-ai dus la plimbare, te-ai plimbat 2 km. Ai mâncat la prânz, te-ai dus la o plimbare. Seara, stai la o discuție, te plimbi. Asta înseamnă un stil de viață activ”, a dezvăluit doctorul într-un videoclip de pe canalul său de TikTok, potrivit Fanatik.
Totodată, dr. Mihail Pautov recomandă o alimentație sănătoasă care să conțină fructe și legume în proporție de 80%. Iar cei care vor să mănânce echilibrat și să slăbească în același timp trebuie să aibă în meniu ouă și lactate puține.
Cei care nu pot renunța la lactate trebuie să-și îndrepte atenția spre brânză de vaci degresată, carne slabă și pește și 80% legume.
Oamenii trebuie neapărat să consume toate legumele, semințele și mirodeniile posibile, iar uleiul de măsline nu trebuie să lipsească.
Mai mult, specialistul le sugerează românilor să renunțe la fumat pentru a evita un accident vascular cerebral. În plus, limitarea consumului de alcool la un singur pahar pe săptămână trebuie să fie un alt obiectiv.
Stresul trebuie gestionat prin tot felul de tehnici de relaxare, iar controlul greutății corporale printr-o alimentație sănătoasă.
Și nici tratarea afecțiunilor conexe nu trebuie ignorate de nimeni. Printre bolile asociate care pot duce la un accident vascular cerebral se numără diabetul, dislipidemia și sindromul metabolic.
FOTO – Facebook