Aerul respirat în marile orașe este și mai poluat în aceste zile. Pe lângă noxele emise de mașini și de instalațiile de încălzire, o contribuție important viteza mică a vântului, umiditatea ridicată și inversiunea termică, din cauza cărora particulele poluante nu se dispersează, ci rămân la nivelul solului.
Gradul de poluare s-a dublat în zona București-Ilfov, conform măsurătorilor făcute în ultimele zile de Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Concentrațiile cele mai ridicate s-au înregistrat la stațiile din Colentina, Voluntari și Bragadiru, mai exact în zonele de case, acolo unde sunt folosite sobele pe lemne.
„Încălzirea rezidențială cu combustibili solizi, în perioada asta, și traficul sunt factorii care poluează, iar condițiile meteorologice nefavorabile privind dispersia poluanților, calmul atmosferic, umiditatea aerului au dus la aceste creșteri ale poluanților în zonele de aglomerări urbane”, a precizat pentru TVR 2 Laurențiu Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).
Tot mai mulți bucureșteni se plâng de calitatea aerului respirat:
Cele mai periculoase pentru sănătate sunt particulele PM-10 și PM-2,5.
„Odată cu aerul inspirat, acestea ajung la nivel pulmonar chiar până în cele mai mici locuri, prin canalul alveolar, și în primă fază determină inflamație. Iar această inflamație se poate transforma într-o boală cronică pulmonară. Dacă petrece mult timp și este una dintre sursele cancerului pulmonar. Este un factor iritativ, dar și un risc foarte mare de a dezvolta cancer pulmonar”, Radu Crișan Dabija – medic primar pneumolog.
Potrivit Gărzii de Mediu, poluarea din Capitală e generată de trafic, în proporție de 58%, în timp ce încălzirea rezidențială are o contribuție de 27%, iar industria și alte servicii de 13%.
FOTO – Captură video: TVR 2