Averea combinată a celor mai bogați din lume a crescut de la 13 trilioane de dolari la 15 trilioane de dolari în doar 12 luni, arată un raport al organizației britanice de caritate Oxfam, citat de NBC News. Este a doua cea mai mare creștere anuală a averilor miliardarilor de când au început înregistrările organizației.
Aceste averi au crescut în 2024 întrucât cei mai bogați oameni din lume au beneficiat din ce în ce mai mult de moșteniri și de legături puternice, arată Oxfam în raportul său anual privind inegalitatea.
Pe măsură ce bogăția celor mai bogați oameni din lume se accelerează într-un ritm mai rapid decât se prevedea anterior, organizația de caritate globală se așteaptă să vadă cel puțin cinci trilionari într-un deceniu.
Raportul Oxfam evidențiază o creștere a „bogăției nemeritate”, arătând că 60% din averea miliardarului provine acum din moștenire, monopol sau puterea „legăturilor de prieteni”.
„Eșecul de a opri miliardarii înmulțește viitorii trilionari. Nu numai că s-a accelerat rata de acumulare a averii miliardarilor – de trei ori – dar la fel și puterea lor”, declarat directorul executiv al Oxfam International, Amitabh Behar, citat de NBC.
Documentul Oxfam „Takers Not Makers” este făcut public în contextul în care miliardarul Donald Trump se întoarce la Casa Albă și 3.000 de lideri din peste 130 de țări se pregătesc să participe la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, între 20 și 24 ianuarie.
Președintele în exercițiu Joe Biden a avertizat săptămâna aceasta despre o „oligarhie care se conturează în America de bogăție, putere și influență extreme”, potrivit sursei citat.
„Oamenii ar trebui să poată câștiga cât de mult pot, dar să plătească – să joace după aceleași reguli, să-și plătească partea echitabilă din taxe”, a spus Biden în discursul său de rămas bun.
Elon Musk, CEO al Tesla și un aliat apropiat al lui Trump, este pe cale să devină primul trilionar din lume până în 2027, potrivit unui raport al Informa Connect Academy. În prezent, averea acestuia se ridică la aproximativ 440 de miliarde de dolari, indică Bloomberg Billionaires Index.
Elon Musk a cofondat șapte companii, printre care producătorul de mașini electrice Tesla, producătorul de rachete SpaceX și startup-ul de inteligență artificială xAI.
Potrivit Forbes, SpaceX, fondată în 2002, are o valoare de 350 de miliarde de dolari, pe baza vânzării de acțiuni private în decembrie 2024. Musk deține un pachet estimat de 42%.
Musk a cumpărat Twitter într-o acord de 44 de miliarde de dolari, în 2022. Forbes estimează că rețeaua social media, pe care a redenumit-o X, valorează cu aproape 70% mai puțin din august 2024.