Cine a fost președintele american care a depus jurământul în AIR FORCE ONE

Cine a fost președintele american care a depus jurământul în AIR FORCE ONE
📅 2025-01-20

Pe 22 noiembrie 1963, după asasinarea președintelui John F. Kennedy la Dallas, Lyndon B. Johnson a depus jurământul ca al 36-lea președinte al Statelor Unite, într-o ceremonie extraordinară la bordul Air Force One, când era staționat la aeroportul Dallas Love Field.

Inaugurarea a avut loc într-un cadru restrâns, cu doar 27 de persoane la bordul avionului prezidențial, iar ceremonia a fost administrată de judecătorul federal Sarah T. Hughes. A fost un moment istoric, fiind prima dată când o femeie a participat la jurământul prezidențial, dar și singura dată când ceremonia a avut loc într-un avion.

Lyndon B. Johnson, singurul președinte care a depus jurământul într-un avion

La momentul asasinării președintelui John F. Kennedy, vicepreședintele Johnson se deplasa într-o altă mașină , împreună cu soția sa, Lady Bird Johnson și cu senatorul Texas Ralph Yarborough . Imediat după ce au fost trase focuri de armă, Johnson a fost aruncat jos la pământ de către un agent al Serviciului Secret.

Au existat rapoarte inițiale că Johnson ar fi putut fi și el împușcat, ușor rănit la braț sau că ar fi suferit un alt atac de cord. Soția sa le-a declarat reporterilor că este bine, în afară de faptul că a fost zguduit de ceea ce a văzut. În spital, Johnson a fost înconjurat de agenți ai Serviciului Secret, care l-au încurajat să se întoarcă la Washington în cazul în care și el ar fi vizat pentru asasinat.

Johnson a vrut să aştepte până când va afla de starea lui Kennedy; la 13:20, i s-a spus că Kennedy a murit și a părăsit spitalul aproape 20 de minute mai târziu. Președintele s-a îmbarcat în avion, așteptând-o pe Jacqueline Kennedy, care a spus că nu vrea să părăsească Dallas fără cadavrul soțului ei.

LBJ a depus jurământul prezidențial cu sicriul lui JFK la bordul avionului

Sicriul lui Kennedy a fost în cele din urmă adus la avion, dar decolarea a fost amânată până când Johnson a depus jurământul.  Medicul legist de la Spitalul Parkland, Earl Rose, s-ar fi împotrivit preluării corpului președintelui, spunând că este necesară o autopsie. Din avionul prezidențial, noul președinte l-a sunat pe procurorul general Robert F. Kennedy, care l-a sfătuit să depună jurământul prezidențial înainte ca avionul să decoleze din Dallas.

Fotografia celebră a momentului învestiturii, realizată de Cecil W. Stoughton, îl înfățișează pe Johnson flancat de soția sa și de Jacqueline Kennedy, aceasta fiind încă îmbrăcată în costumul roz care a fost pătat cu sângele soțului ei. În loc de Biblie, Johnson a jurat pe o carte de rugăciuni, găsită pe o masă din Air Force One. El ar fi confundat-o cu o Biblie (Johnson nu era catolic precum Kennedy).

După ce a fost depus jurământul, Johnson și-a sărutat soția pe frunte. Noua Prima Doamnă, Lady Bird Johnson, a luat-o de mână pe Jackie Kennedy și i-a spus:

„Întreaga națiune îl jelește pe soțul tău”.

Jackie Kennedy, încă traumatizată de pierderea soțului ei, a refuzat să-și schimbe hainele până la destinație și a vegheat în permanență lângă sicriu.  Johnson a făcut mai multe apeluri telefonice prin radio, inclusiv către Rose Kennedy (mama lui JFK) și Nellie Connally (soția lui John Connally). La ora 18:10, după ce a aterizat la Andrews în mijlocul unei mulțimi de membri ai Congresului, a făcut prima declarație publică în calitate de președinte:

„Acesta este un moment trist pentru toți oamenii. Am suferit o pierdere care nu poate fi cântărită. Pentru mine, este o tragedie personală profundă. Știu că lumea împărtășește tristețea pe care o poartă doamna Kennedy și familia ei. Voi face tot posibilul. Asta este tot ce pot face. Vă cer ajutorul — și al lui Dumnezeu”.

Pe 6 septembrie 1901, Roosevelt aflat la o masă de prânz, a aflat vestea că McKinley fusese împușcat. După ce a primit informații că McKinley se va recupera, Roosevelt și-a continuat excursia în Adirondacks, dar a fost anunțat de moartea președintelui în dimineața zilei de 14 septembrie. A călătorit rapid către Buffalo, unde a fost întâmpinat și a acceptat invitația de a rămâne acasă la Ansley Wilcox, un prieten apropiat.

Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc la ora 15:00, în prezența unor membri ai cabinetului McKinley, printre care secretarul de război Elihu Root și secretarul marinei John D. Long. În timpul ceremoniei, Roosevelt a declarat că scopul său era să continue politica președintelui McKinley. Judecătorul John R. Hazel, care a administrat jurământul, a fost însoțit de alți oficiali, iar jurnaliștii au fost lăsați să participe, dar fără permisiunea de a face fotografii.

După acest eveniment, Mark Hanna, un important lider republican, a exprimat îngrijorarea că Roosevelt, un politician controversat descris ca un „cowboy” după ce a comandat un regiment de cavalerie în Războiul Hispano-American, va deveni președinte, iar unele voci din Partidul Republican au fost reticente față de stilul său mai energic și neconvențional de a face politică.

Inaugurarea lui Andrew Johnson ca al 17-lea președinte al Statelor Unite a avut loc pe 15 aprilie 1865, la etajul trei al Casei Kirkwood din Washington, DC,  în urma asasinării președintelui Abraham Lincoln. Aceasta a marcat începutul unui mandat parțial de 3 ani și 323 de zile pentru Johnson.

Ceremonia a avut loc la ora 11 dimineața, iar după aceasta, președintele Johnson a ținut un discurs inaugural improvizat. În discurs, a cerut cabinetului să rămână cu el și a atacat vehement Statele Confederate ale Americii, ceea ce a atras critici. Cei care au asistat la ceremonie au spus că ar fi fost mai bine ca președintele tăcea. După asasinarea lui Lincoln, Johnson a vizitat camera în care se afla președintele mort, iar doamna Lincoln a reacționat brusc și i-a cerut să plece.

Potrivit unor zvonuri infirmate, Andrew Johnson ar fi fost beat înainte de ceremonie și că a avut nevoie de ajutor pentru a se pregăti pentru inaugurare.  Avea ochii bulbucați și părul  plin de praful de pe stradă, iar un frizer și un medic au fost chemați să-l curețe și să-l pregătească pentru ceremonia de la 10 dimineața.

Când a fost ultima ceremonie de învestitură neplanificată?

Inaugurarea lui Gerald Ford ca președinte al Statelor Unite a avut loc pe 9 august 1974, în East Room al Casei Albe din Washington, DC, după demisia președintelui Richard Nixon în urma scandalului Watergate. Aceasta a fost ultima inaugurare neprogramată din secolul XX și a marcat începutul mandatului său de președinte, care a fost un mandat parțial de 2 ani și 164 de zile.

Ford, care fusese vicepreședinte doar opt luni, a devenit primul președinte care nu fusese ales nici în funcția de președinte, nici în cea de vicepreședinte. Ceremonia a avut loc la 12:05, după ce Nixon a demisionat la ora 11:35. Ford a depus jurământul, iar Biblia a fost ținută de soția sa, Betty Ford, deschisă la Proverbele 3:5–6.

Judecătorul-șef Warren E. Burger a condus jurământul, iar ceremonia a fost urmată de un discurs emoționant din partea lui Ford, care a recunoscut „circumstanțele unice și extraordinare” ale ascensiunii sale la președinție.

Sursa Foto: Profimedia

Citește și:

ÎNVESTIRE Donald Trump. Care este programul evenimentelor

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Ce PENSIE și beneficii va avea Joe Biden, după încheierea mandatului de la Casa Albă. Cât câștigă foștii lideri americani, în comparație cu România

Președintele Joe Biden urmează să beneficieze de o pensie de 413.000 de dolari după încheierea mandatului său de președinte al Statelor Unite, sumă ce provine din două programe separate de pensii federale pentru care Biden este eligibil, potrivit National Taxpayers Union Foundation. Când sunt în ...

Ilie Bolojan, despre influența Rusiei în alegerile PREZIDENȚIALE: Nu trebuie să fii mare expert ca să vezi semnătura din spatele unor acțiuni

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a vorbit luni, la Euronews, despre posibila implicare a Federației Ruse în promovarea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Întrebat despre acest subiect, Bolojan a afirmat că tipologiile de influență utilizate de Rusia în alte țări sunt evid...

Reuters: TRUMP va examina relațiile comerciale, dar nu va impune TAXE VAMALE în prima zi de mandat

Președintele Donald Trump va emite un memorandum cu măsuri comerciale, dar nu va impune imediat taxe vamale, afirmă un oficial din cadrul noii echipe executive, precizând că vor fi reevaluate relațiile cu Mexicul, Canada și China. Conform unui oficial guvernamental citat de agenția de presă Reute...

Parlament cu 300 de aleși. Ce spune Ilie Bolojan, despre această VARIANTĂ

Întrebat despre varianta de 300 de parlamentari, Ilie Bolojan a declarat într-o intervenție la Euronews, că speră să aibă majoritate pentru a reuși să ducă acest demers la bun sfârșit.  „Veți vedea lucrurile pe care le-am spus în campanie, votate când va exista o majoritate care să le susți...

Fermierii din ROMÂNIA nu sunt încântați de ajutoarele financiare pentru sere

Fermierii din România se confruntă cu dificultăți legate de subvențiile pentru sere, în special în contextul recentelor modificări legislative și al eliminării unor forme de sprijin. Programul „Prima Seră” propune un ajutor de stat destinat fermierilor care doresc să construiască sere. Detalii de...

Ministerul Agriculturii sprijină produsele 100% românești. Fabrica de Zahăr Luduș și-a dublat capacitatea de producție

Fabrica de Zahăr Premium Luduș și-a dublat capacitatea de producție în ultimii ani și continuă să se dezvolte și să se retehnologizeze pentru a permite prelucrarea în cele mai bune condiții a zahărului românesc, obținut din sfeclă cultivată exclusiv în județele din Ardeal, anunță Ministerul Agric...

PNL și campania pe TikTok pentru Georgescu. BOLOJAN: Asta a fost o picătură, o chestiune foarte mică

Ilie Bolojan neagă acuzațiile că PNL ar fi finanțat campania candidatului independent, Călin Georgescu, pe Tikok. Deși afirmă că „aceste lucruri s-au întâmplat înainte de a fi președinte”, liberalul precizează că PNL nu a finanțat campania niciunui candidat, în afară de Nicolae Ciucă. „Aceste luc...

Ilie BOLOJAN spune că AEP „nu-și justifică existența”/”Și domnul Greblă trebuie să răspundă pentru aceste lucruri”

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, nu se sfiește să declare fără ocolișuri că Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) este o instituție care „nu-și justifică existența”. Intervievat de către Euronews, șeful interimar al PNL a mai spus că entitatea are un aparat supradimensionat, iar...

Paul Dragoș Aligică despre prezența României la WASHINGTON: Interesul național trece dincolo de partipriuri politice sau subiective de acasă

Profesorul universitar doctor Paul Dragoș Aligică, expert în domeniul economiei și stabilit de 25 de ani la Washington, detaliază, într-o postare publicată pe Facebook, importanța invitațiilor și a prezenței românești la ceremoniile ocazionate de învestirea lui Donald Trump în funcția de președin...

Bolojan explică decizia Guvernului privind votul în DIASPORA: Este un joc politic. Nu trebuie să ne ascundem și de această formulă

„Este un joc politic”, afirmă Ilie Bolojan, despre modificările aduse de Guvern în ceea ce privește votul în Diaspora. Executivul a adoptat pe 16 ianuarie actul normativ care stabilește data și regulile pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Una dintre modificări este că votul din străinăta...

Good News

Only good and positive news.