Pe 22 noiembrie 1963, după asasinarea președintelui John F. Kennedy la Dallas, Lyndon B. Johnson a depus jurământul ca al 36-lea președinte al Statelor Unite, într-o ceremonie extraordinară la bordul Air Force One, când era staționat la aeroportul Dallas Love Field.
Inaugurarea a avut loc într-un cadru restrâns, cu doar 27 de persoane la bordul avionului prezidențial, iar ceremonia a fost administrată de judecătorul federal Sarah T. Hughes. A fost un moment istoric, fiind prima dată când o femeie a participat la jurământul prezidențial, dar și singura dată când ceremonia a avut loc într-un avion.
La momentul asasinării președintelui John F. Kennedy, vicepreședintele Johnson se deplasa într-o altă mașină , împreună cu soția sa, Lady Bird Johnson și cu senatorul Texas Ralph Yarborough . Imediat după ce au fost trase focuri de armă, Johnson a fost aruncat jos la pământ de către un agent al Serviciului Secret.
Au existat rapoarte inițiale că Johnson ar fi putut fi și el împușcat, ușor rănit la braț sau că ar fi suferit un alt atac de cord. Soția sa le-a declarat reporterilor că este bine, în afară de faptul că a fost zguduit de ceea ce a văzut. În spital, Johnson a fost înconjurat de agenți ai Serviciului Secret, care l-au încurajat să se întoarcă la Washington în cazul în care și el ar fi vizat pentru asasinat.
Johnson a vrut să aştepte până când va afla de starea lui Kennedy; la 13:20, i s-a spus că Kennedy a murit și a părăsit spitalul aproape 20 de minute mai târziu. Președintele s-a îmbarcat în avion, așteptând-o pe Jacqueline Kennedy, care a spus că nu vrea să părăsească Dallas fără cadavrul soțului ei.
Sicriul lui Kennedy a fost în cele din urmă adus la avion, dar decolarea a fost amânată până când Johnson a depus jurământul. Medicul legist de la Spitalul Parkland, Earl Rose, s-ar fi împotrivit preluării corpului președintelui, spunând că este necesară o autopsie. Din avionul prezidențial, noul președinte l-a sunat pe procurorul general Robert F. Kennedy, care l-a sfătuit să depună jurământul prezidențial înainte ca avionul să decoleze din Dallas.
Fotografia celebră a momentului învestiturii, realizată de Cecil W. Stoughton, îl înfățișează pe Johnson flancat de soția sa și de Jacqueline Kennedy, aceasta fiind încă îmbrăcată în costumul roz care a fost pătat cu sângele soțului ei. În loc de Biblie, Johnson a jurat pe o carte de rugăciuni, găsită pe o masă din Air Force One. El ar fi confundat-o cu o Biblie (Johnson nu era catolic precum Kennedy).
După ce a fost depus jurământul, Johnson și-a sărutat soția pe frunte. Noua Prima Doamnă, Lady Bird Johnson, a luat-o de mână pe Jackie Kennedy și i-a spus:
„Întreaga națiune îl jelește pe soțul tău”.
Jackie Kennedy, încă traumatizată de pierderea soțului ei, a refuzat să-și schimbe hainele până la destinație și a vegheat în permanență lângă sicriu. Johnson a făcut mai multe apeluri telefonice prin radio, inclusiv către Rose Kennedy (mama lui JFK) și Nellie Connally (soția lui John Connally). La ora 18:10, după ce a aterizat la Andrews în mijlocul unei mulțimi de membri ai Congresului, a făcut prima declarație publică în calitate de președinte:
„Acesta este un moment trist pentru toți oamenii. Am suferit o pierdere care nu poate fi cântărită. Pentru mine, este o tragedie personală profundă. Știu că lumea împărtășește tristețea pe care o poartă doamna Kennedy și familia ei. Voi face tot posibilul. Asta este tot ce pot face. Vă cer ajutorul — și al lui Dumnezeu”.
Pe 6 septembrie 1901, Roosevelt aflat la o masă de prânz, a aflat vestea că McKinley fusese împușcat. După ce a primit informații că McKinley se va recupera, Roosevelt și-a continuat excursia în Adirondacks, dar a fost anunțat de moartea președintelui în dimineața zilei de 14 septembrie. A călătorit rapid către Buffalo, unde a fost întâmpinat și a acceptat invitația de a rămâne acasă la Ansley Wilcox, un prieten apropiat.
Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc la ora 15:00, în prezența unor membri ai cabinetului McKinley, printre care secretarul de război Elihu Root și secretarul marinei John D. Long. În timpul ceremoniei, Roosevelt a declarat că scopul său era să continue politica președintelui McKinley. Judecătorul John R. Hazel, care a administrat jurământul, a fost însoțit de alți oficiali, iar jurnaliștii au fost lăsați să participe, dar fără permisiunea de a face fotografii.
După acest eveniment, Mark Hanna, un important lider republican, a exprimat îngrijorarea că Roosevelt, un politician controversat descris ca un „cowboy” după ce a comandat un regiment de cavalerie în Războiul Hispano-American, va deveni președinte, iar unele voci din Partidul Republican au fost reticente față de stilul său mai energic și neconvențional de a face politică.
Inaugurarea lui Andrew Johnson ca al 17-lea președinte al Statelor Unite a avut loc pe 15 aprilie 1865, la etajul trei al Casei Kirkwood din Washington, DC, în urma asasinării președintelui Abraham Lincoln. Aceasta a marcat începutul unui mandat parțial de 3 ani și 323 de zile pentru Johnson.
Ceremonia a avut loc la ora 11 dimineața, iar după aceasta, președintele Johnson a ținut un discurs inaugural improvizat. În discurs, a cerut cabinetului să rămână cu el și a atacat vehement Statele Confederate ale Americii, ceea ce a atras critici. Cei care au asistat la ceremonie au spus că ar fi fost mai bine ca președintele tăcea. După asasinarea lui Lincoln, Johnson a vizitat camera în care se afla președintele mort, iar doamna Lincoln a reacționat brusc și i-a cerut să plece.
Potrivit unor zvonuri infirmate, Andrew Johnson ar fi fost beat înainte de ceremonie și că a avut nevoie de ajutor pentru a se pregăti pentru inaugurare. Avea ochii bulbucați și părul plin de praful de pe stradă, iar un frizer și un medic au fost chemați să-l curețe și să-l pregătească pentru ceremonia de la 10 dimineața.
Inaugurarea lui Gerald Ford ca președinte al Statelor Unite a avut loc pe 9 august 1974, în East Room al Casei Albe din Washington, DC, după demisia președintelui Richard Nixon în urma scandalului Watergate. Aceasta a fost ultima inaugurare neprogramată din secolul XX și a marcat începutul mandatului său de președinte, care a fost un mandat parțial de 2 ani și 164 de zile.
Ford, care fusese vicepreședinte doar opt luni, a devenit primul președinte care nu fusese ales nici în funcția de președinte, nici în cea de vicepreședinte. Ceremonia a avut loc la 12:05, după ce Nixon a demisionat la ora 11:35. Ford a depus jurământul, iar Biblia a fost ținută de soția sa, Betty Ford, deschisă la Proverbele 3:5–6.
Judecătorul-șef Warren E. Burger a condus jurământul, iar ceremonia a fost urmată de un discurs emoționant din partea lui Ford, care a recunoscut „circumstanțele unice și extraordinare” ale ascensiunii sale la președinție.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și:
ÎNVESTIRE Donald Trump. Care este programul evenimentelor