Consiliul Concurenței a sancționat Societatea de Construcții Napoca SA și compania Beton Constructorul SRL cu amendă în valoare totală de 1,42 milioane de lei (286.758 euro), pentru trucarea unei licitații lansate de Primăria comunei Chinteni, din județul Cluj.
Autoritatea în domeniul concurenței a constatat, în cadrul investigației declanșate din oficiu în anul 2023, că cele două companii au făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial și și-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică organizată de Primăria comunei Chinteni pentru reabilitarea drumurilor, astfel încât una dintre ele să câștige.
În acest fel, au eliminat concurența dintre ele, maximizându-și șansele de câștig în fața celorlalte companii participante la licitație, arată
Amenzile au fost aplicate astfel:
Atât Societatea de Construcții Napoca SA, cât și firma Beton Constructorul SRL au recunoscut integral fapta și au beneficiat de reducerea amenzii.
„Reamintim că Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească. Autoritatea de concurență încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze instituția, putând beneficia de imunitate sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Mai multe informații despre programul de clemență sunt disponibile pe website-ul dedicat: www.clementa.ro”, a trasmis instituția.
Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe pagina web a instituției, după eliminarea informațiilor confidențiale.
Primărița din Chinteni, Magdalena Lucia Suciu, a precizat, într-o declarație pentru Știri de Cluj, că cele două oferte identice au fost identificate de către Comisia de Licitație și Consiliul Concurenței a fost notificat cu privire la acest incident. Potrivit primăriței, răspunsul a venit după mai multă vreme, timp în care constructorul care a avut cea mai bună ofertă, adică Beton Constructorul SRL, a finalizat lucrările reabilitării drumurilor.
,,Am primit de la Ministerul Dezvoltării pe linia Anghel Saligny o finanțare. Aveam deja proiectul tehnic și autorizația de construire. Am demarat licitația, iar Comisia de Licitație a constatat, la un moment dat, că sunt două oferte identice. Legislația ne obligă să anunțăm Consiliul Concurenței și să cerem un punct de vedere. Am așteptat după acest punct de vedere aproximativ 5 luni, neputând face următorii pași. În momentul în care am primit răspunsul, am eliminat cele două firme din licitație. Nu eu personal, comisia care se ocupa de aceste licitații”, a spus primărița din Chinteni.
„Constructorul s-a adresat celor de la CNSC, iar aceștia au spus că are dreptate constructorul. Ne-a obligat să le adjudecăm licitația. Ceea ce am și făcut, pentru că mă supun legislației și deciziilor pe care le iau forurile superioare. Sunt surprinsă că după ce am finalizat lucrarea de câteva luni, și a trecut atât de mult timp, vine CNSC-ul cu măsuri. Lucrarea este finalizată de către Beton Constructorul, cel care avea prețul și oferta cea mai bună”, a explicat Magdalena Lucia Suciu.
Ciitiți și:
Consiliul Concurenței a amendat cu 128 milioane de lei o companie pentru că A LIMITAT accesul pacienților români la un medicament ieftin
Consiliul Concurenței a SANCȚIONAT trei mari operatori de pe piața cimentului cu peste 43 de milioane de euro. Ce a descoperit în urma investigației