Uniunea Europeană a transmis, marți, că ar putea ridica toate sancțiunile economice împotriva Siriei, urmând exemplul președintelui SUA, Donald Trump, care a luat această măsură săptămâna trecută.
Sancțiunile ar viza cu precădere sistemul bancar sirian, care până în prezent a fost interzis pe piețele internaționale de capital, potrivit diplomaților europeni, care au subliniat că acest acord al ambasadorilor UE trebuie să fie aprobat marți de miniștrii de externe ai celor 27 de țări din blocul comunitar.
Ridicarea sancțiunilor pe care UE le aplicase împotriva regimului fostului președinte Bashar Al-Assad prevede și o dezghețare a activelor băncii centrale siriene.
Șeful diplomației siriene, Assad Al-Chaibani, a declarat că ridicarea sancțiunilor ar însemna „dorința internațională” de susținere a țării.
„Ridicarea sancțiunilor exprimă dorința regională și internațională de susținere a Siriei”, a declarat ministrul sirian de Externe.
Donald Trump a anunțat, săptămâna trecută, că va ridica sancțiunile împotriva Siriei, în urma întâlnirii cu liderul sirian Ahmed Al-Sharaa. Decizia reprezintă un ajutor major pentru Sharaa, care se luptă să aducă țara sub controlul Guvernului de la Damasc după răsturnarea fostului președinte Bashar al-Assad în decembrie.
Totuși, Uniunea Europeană nu exclude aplicarea unor noi sancțiuni împotriva responsabililor de violențele asupra comunității minoritare din Siria, conform cotidianului Le Figaro.
Această decizie de ridicare a sancțiunilor împotriva Siriei urmează unei măsuri inițiale adoptate în februarie, care a constat în suspendarea anumitor sancțiuni impuse sectoarelor economice ale Siriei. Potrivit oficialilor europeni, aceste măsuri ar putea fi impuse din nou, în cazul în care conducerea Siriei nu va respecta drepturile minorităților și nu se va îndrepta către democrație.
Foto: Profimedia
Citește și:
Macron se va întâlni cu liderul Siriei la Paris/ „Reflectă angajamentul ISTORIC al Franței față de sirienii care aspiră la pace și democrație”
Ministrul german al Apărării acuză Rusia că nu își dorește PACE în Ucraina/ UE crește presiunea asupra Moscovei