Poliția turcă a reținut marți 22 de angajați ai Primăriei din Istanbul, sub acuzații de corupție.
Mandatele de arestare de marți au fost emise de biroul procurorului-șef din Istanbul, a relatat agenția de știri de stat Anadolu.
Arestările marchează cea mai recentă etapă a unei campanii de represiune care a început cu arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, în martie, conform Financial Times.
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat tacit pe Imamoglu, principalul său rival politic, și Primăria Istanbulului că prezidează o „organizație criminală” în oraș, numind-o „o caracatiță întinsă cu tentacule care ajung” la lumea afacerilor internaționale și agențiile de informații.
Imamoglu a negat toate acuzațiile, în timp ce susținătorii săi îl acuză pe Erdogan de politizarea sistemului judiciar. Guvernul spune că judecătorii țării sunt independenți și nimeni nu este mai presus de lege.
Cele mai recente rețineri, care l-au inclus pe șeful departamentului de presă din Istanbul, au fost făcute în cadrul anchetei anti-corupție în curs de desfășurare privind licitațiile municipale organizate de presupusa rețea „din umbră”.
Arestările vin după reținerea la sfârșitul lunii aprilie a altor 18 angajați ai orașului pentru presupusă corupție.
Săptămâna trecută, Erdogan a numit ancheta „fără precedent”.
Arestarea lui Imamoglu, care a declanșat proteste în masă și panică pe piețe, pare să fi sporit popularitatea primarului. Sondajele sugerează acum că el l-ar învinge pe Erdogan cu câteva puncte procentuale în alegeri.
La începutul lunii mai, contul lui Imamoglu de pe platforma X, care avea aproape 10 milioane de urmăritori, a fost blocat la cererea autorităților turce.
Campania de represiune a afectat, de asemenea, un acord de pace istoric încheiat de gruparea insurgentă kurdă PKK săptămâna trecută.
Unii critici ai lui Erdogan suspectează că ancheta de corupție face parte dintr-o plan al puterii de a marginaliza opoziția și de a schimba Constituția cu sprijinul kurzilor, pentru a-i permite lui Erdogan să candideze din nou la președinție.
„Cei care știu că vor pierde la urne folosesc legea ca instrument politic”, a declarat Burhanettin Bulut, șeful adjunct al principalului partid de opoziție CHP, despre arestări într-o postare pe platforma X.
În ciuda represiunii, poziția lui Erdogan pe scena politică internațională este în ascensiune, datorită influenței tot mai mari a Turciei ca aliat cheie al NATO și putere regională.
Săptămâna trecută, secretarul general al NATO Mark Rutte l-a numit pe Erdogan un „lider uimitor”, în perioada când Turcia a găzduit discuții de pace între oficiali ucraineni și ruși.
La rândul său, președintele american Donald Trump, care are o relație bună cu Erdogan, a citat contribuția președintelui turc în decizia sa de a ridica sancțiunile economice împotriva Siriei.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: