Ștefan Popescu, diplomat și analist de politică externă, a afirmat la emisiunea „Ai aflat cu Ionuț Cristache” că, în România, criza politică afectează foarte mult funcționarea instituțiilor.
Analistul a explicat că deși există o criză politică, România ar fi trebuit să dea o imagine de coerență în afară.
„Este o țară cu foarte mari probleme, în primul rând, adică probleme politice, de stabilitate politică, cu instituții care, din păcate, vedeți, criza politică la noi afectează foarte mult funcționarea instituțiilor. Am mai avut țări. Belgia a stat la un moment dat peste 100 de zile fără guvern, dar acest lucru nu s-a văzut.
Franța are și ea un guvern minoritar, dar vedeți că funcționează. Polonia, pentru că s-au tot făcut paralele și se fac cu Polonia, cred că nu și-au rostul aceste paralele, pentru că Polonia, de bine de rău, are un guvern stabil, condus, de o mare personalitate europeană.
La noi dacă avem criză politică, s-a închis statul. Gata, suntem paralizați, nu mai funcționăm. Oamenii politici, din păcate, nu sunt învățați să gândească și în această cheie. Adică, sigur, avem criza de aici, dar afară căutăm să dăm o imagine de coerență. Nu cred că am reușit să dăm acest mesaj de coerență în afară. Faptul că statul român, indiferent ce se întâmplă, funcționează. Mi s-a părut că s-a blocat. S-a închis afacerea.
O țară care are fragilități foarte mari și nu știu dacă faptul că noi prezentăm România că are niște fragilități care rămân, care ar trebui să fie pansate, ne fac bine. Pentru că toate acestea au fost preluate de presa externă”, a spus Ștefan Popescu.
Ștefan Popescu a precizat că este un moment dramatic pentru diplomație și pentru societatea românească.
„Este un moment dramatic pentru diplomație, pentru țară, pentru societatea românească. Pentru că este dramatic să avem o criză de securitate care ne afectează pe noi, afectează Uniunea Europeană pentru că este această redimensionare, aș spune chiar dezangajare a Statelor Unite ale Americii.
În primul rând, noi trebuie să nici să dăm prea mult. Faptul că domnul Bolojan s-a dus la reuniunile lui Macron …trebuia să se ducă. Avem o relație istorică. Nu vreau să pic în formula asta des folosită, relația cu Franța. Dar nu, într-adevăr, nu poți ocoli Parisul. Mai este ceva.
În momentul în care Statele Unite ale Americii au dat niște semnale atât de clare de, hai să nu spun, dar interesul lor pentru regiunea noastră este foarte scăzut. Vedem că, practic, Ucraina este acoperită de bombe. S-au intensificat operațiunile militare și noi ne legăm, inclusiv în presa noastră, că mai scrie uneori pe rețelele de socializare – Vladimir oprește-te, este prea mult, dar fără să se ia nicio măsură. Nimic concret. Deci asta mi arată clar că Statele Unite ale Americii nu au intenția și rușii au înțeles lucrul acesta să-i sprijine pe ucrainieni să reia vechea politică. Și, prin urmare, singura țară care a, totuși, americanii dau anumite semnale, chiar dacă își redimensionează, da semnale pe Polonia. Șeful Pentagonului, singura lui vizită externă, a fost la Varsovia, spunând că Varsovia rămâne importantă și așa mai departe. Nu am văzut semnale de angajament, aceste semnale, în direcția României și în zona noastră. Și, prin urmare, singura țară care dorește, pentru că Franța are o idee foarte bine înrădăcinată, ea speră să înlocuiască spațiul lăsat liber de americani”, a explicat analistul.
Emisiunea integrală poate fi vizionată AICI:
CITEȘTE ȘI:
Analistul Ștefan Popescu: „România, o țară absentă. În ultimele luni, n-am avut nicio inițiativă diplomatică” / Ce urmează
PSD încă n-a decis dacă rămâne sau, nu, la guvernare/Sorin Grindeanu: „Opinia care pare a fi majoritară este de a avea o opoziție constructivă”