Noul președinte american Donald Trump vrea reafirmarea poziției Statelor Unite pe plan mondial și oprirea războaielor, în primul rând a conflictului din Ucraina, dar abordarea în relațiile internaționale și dialogul de conjunctură cu Rusia și China riscă să valideze noua ordine multipolară promovată de președinții Vladimir Putin și Xi Jinping.
În discursul rostit în Congres imediat după depunerea jurământului, Trump a reluat ideile din ultimii ani despre acțiunile necesare pentru ”A Face America Din Nou Măreață (Make America Great Again – MAGA)”, sloganul său de campanie, și pare a confirma linia politică pe care experții o consideră izolaționistă.
”Epoca de aur a Americii începe acum. Țara noastră va fi înfloritoare și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom permite să se profite de noi. În fiecare zi a Administrației mele, vom plasa America pe primul loc”, a afirmat Trump.
”Statele Unite nu vor fi intimidate și nu vor fi cucerite. Vom construi din nou cea mai puternică armată din lume. Vom măsura succesul nu doar în funcție de luptele pe care le câștigăm, ci și prin războaiele pe care le oprim și, poate că cel mai important, prin războaiele în care nu intrăm deloc”, a subliniat președintele SUA.
Donald Trump încearcă să promoveze o linie pacifistă în politica internațională, prin evitarea conflictelor militare cu puteri precum Rusia și China. În conflicte în care raportul de forțe este disproporționat, precum războiul Israelului cu grupul islamist Hamas sau tensiunile cu Iranul, Trump nu a ezitat, în ultimele luni, să evoce idei beligerante.
Noul președinte al SUA a semnalat constant că va opri prin negocieri războiul Rusiei cu Ucraina, distanțându-se de politicile Administrației Joe Biden și ale aliaților europeni din cadrul NATO. Dar, prin negocierile necondiționate cu Rusia, Trump riscă zădărnicirea eforturilor Washingtonului din ultimii ani și lăsarea într-o poziție vulnerabilă a Ucrainei, a țărilor Uniunii Europene și a Marii Britanii.
Nu este clar cum Trump poate negocia cu Rusia fără a periclita interesele aliaților europeni, care s-au angajat împreună cu Administrația Biden să opună rezistență ambițiilor revizioniste ale Rusiei. În plus, schimbarea de poziție în relația cu Moscova riscă să afecteze chiar credibilitatea Washingtonului.
Un lucru recunoscut direct de Trump, care a constatat că ”sistemul guvernamental american se confruntă cu o criză a credibilității”.
”America are șansa de a profita de noile oportunități. Dar trebuie să fim onești în legătură cu provocările cu care ne confruntăm”, a subliniat Trump, părând să pledeze pentru politici bazate pe compromis.
Deși amenință China cu tarife vamale din cauza politicilor comerciale incorecte, Trump vrea relații bune și cu președintele Xi Jinping. Cere dialog cu liderul chinez și, în pofida deciziei Congresului SUA de a bloca funcționarea platformei chineze TikTok din rațiuni de securitate, Trump vrea remedierea litigiului prin soluții negociate.
Prin noua linie politică de conjunctură, Trump va avea oportunitatea de a opri războiul groaznic din Ucraina și de a corecta deficitul comercial al SUA prin sancțiuni sau stimulente. Este abordarea unui antreprenor devenit lider politic, bazată pe argumente, dar care riscă să emită dubii asupra ordinii internaționale bazate pe reguli dacă va fi aplicată unilateral, fără consens cu aliații europeni.
Fără să vrea, Trump ar putea accepta sistemul geopolitic multipolar promovat de câțiva ani de grupul statelor emergente – BRICS, coordonat de președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, deveniți și ei parteneri de conjunctură în contextul crizei Moscovei cu Occidentul. Abordarea lui Trump riscă să afecteze și rolul SUA de promovare a valorilor democratice, prin ignorarea avertismentelor președintelui Joe Biden referitoare la lupta între democrație și autoritarism.
În pofida ideilor lui Trump, sistemul democratic echilibrat american probabil va putea corecta tendințele excesive ale noii Administrații de la Washington și va permite găsirea soluțiilor pașnice pe care le vrea noul președinte, prin respectarea unei linii politice standard și prin menținerea coeziunii cu aliații europeni.
Foto: Profimedia
Citește și:
VIDEO UE evită să îi transmită un ”mesaj specific” președintelui TRUMP /Comisia Europeană pare să se distanțeze de vizita Giorgiei Meloni în SUA