Numărul de cazuri de gripă este în creștere în toată Europa după sărbători, afectând mai ales copiii sub 15 ani și adulții peste 60 de ani.
Spitalele din Franța și Spania raportează o creștere a spitalizărilor, arată Euronews Italia, care notează că varianta B a gripei este cea predominantă.
Spitalele din Europa se confruntă cu o perioadă dificilă din cauza creșterii puternice a numărului de cazuri de gripă după sărbătorile de iarnă.
Gripa afectează persoane de toate vârstele, dar cei mai afectați sunt copiii sub 15 ani și persoanele de peste 60 de ani, notează sursa citată.
Pentru a face față numărului tot mai mare de pacienți, multe spitale au înființat unități temporare pentru a reduce presiunea asupra secțiilor de urgență. Pacienții vârstnici prezintă un risc crescut de complicații respiratorii grave.
„Nu am văzut de multă vreme o epidemie de această amploare. Din păcate, majoritatea cazurilor grave implică persoane nevaccinate”, spune dr. Olivier Lucidarme, subliniind rolul important al vaccinurilor antigripale.
Situația este similară în Spania, unde regiuni precum Catalonia și Valencia sunt deja copleșite de numărul mare de cazuri de gripă. Spitalele se pregătesc pentru vârful așteptat să fie înregistrat săptămâna viitoare, tulpina dominantă în acest sezon fiind gripa B. În timp ce unitățile sanitare nu sunt la fel de aglomerate ca în anii precedenți, angajații din domeniul sănătății îndeamnă oamenii să se pregătească pentru o situație și mai dificilă.
O creștere a cazurilor de gripă a fost înregistrată și în Ungaria, ceea ce a dus la implementarea unor măsuri de sănătate publică mai stricte.
În Budapesta, unele clinici au introdus măsura obligativității măștilor de protecție și au fost introduse interdicții pentru vizitatori pentru a controla răspândirea virusului. Spitalele din Győr, Vác și Debrecen au urmat exemplul pentru a limita răspândirea virusului.
Nici România nu a fost cruțată, notează sursa citată. Peste 4.100 de cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută, aproape dublu față de săptămâna precedentă. Patru decese au fost legate de complicații ale gripei. București și alte câteva regiuni, inclusiv județele Cluj și Brașov, au înregistrat un număr ridicat de cazuri.
Oficialii din domeniul sănătății avertizează asupra unor noi creșteri ale numărului de cazuri pe măsură ce școlile se redeschid și recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenție.
Cu peste 1,1 milioane de vaccinuri antigripale administrate în România numai în acest sezon gripal, medicii subliniază că nu este prea târziu nici acum ca persoanele să se vaccineze. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, vaccinul cu spray nazal oferă o opțiune fără utilizarea acelor. Imunitatea se dezvoltă în aproximativ două săptămâni.
În timp ce Europa se luptă cu această epidemie sezonieră, experții de pe întreg continentul îndeamnă cetățenii să ia măsuri de precauție, inclusiv vaccinare, pentru a atenua impactul gripei.
După Covid-19, omenirea este amenințată de o altă pandemie. Un nou VIRUS, care provine tot din China, a ajuns deja în Europa
GRIPA 2024-2025. Sezonul bolilor de sezon a debutat de Crăciun. Patru morți, raportați de INS
Sursa foto: Shutterstock