De câteva zile, pe rețelele sociale circulă imagini dezolante din cel mai mare parc din București, unde un copac este tăiat în bucăți foarte aproape de o alee. Reprezentanți ai Primăriei Capitalei au precizat pentru Gândul că este vorba de un arbore foarte mare, care a căzut la furtuna din preajma Crăciunului, pe o porțiune din Parcul Herăstrău care ar fi în administrarea unui club din zonă.
Potrivit reprezentanților PMB, arborele prăbușit ar fi trebuit să fie degajat de către cei care administrează terenul, respectiv un club select lipit de Parcul Herăstrău.
„Toată bucata aceea de parc este dată în administrarea clubului prin Hotărâre de Guvern. Acolo a căzut un copac la furtuna din preajma Crăciunului și cei care administrează terenul ar fi trebuit să degajeze spațiul”, au precizat pentru Gândul reprezentanți PMB.
De altfel, imagini dezolante cu copaci rupți au fost surprinse și luni de către reporterii Gândul, pe aleea din zona debarcaderului – Berăria H.
Imaginile au circulat în ultima vreme pe rețelele de socializare și au stârnit reacții de indignare, generând o serie de critici la adresa edilului Capitalei, Nicușor Dan. Pozele surprind parcul Herăstrău, din nordul Capitalei ce pare că a fost lăsat în paragină.
„Herăstrău”, cel mai mare parc din București, o bijuterie a Capitalei, construit pe vremea regalității, a ajuns o ruină.
Parcul este o pârloagă din punct de vedere al vegetației. Aproape totul este uscat, iar mobilierul, precum băncile, se prezintă rușinos.
Cel mai mare pericol este reprezentat însă de aleile de pe malul lacului, care sunt efectiv surpate, iar pistele de biciclete sunt și ele extrem de deteriorate și pline de gropi, fiind și ele un pericol, mai ales pentru cei mici.
Acesta este situat în zona de nord, delimitat de B-dul Constantin Prezan, B-dul Aviatorilor, Șos.Nordului, Str. Elena Văcărescu, Șos. București-Ploiești și Șoseaua Regele Mihai I. A fost construit în 1936 pe malurile Lacului Herăstrău. Suprafața sa totală este de 187 ha. Lacul din centrul parcului face parte din lanțul de lacuri antropice al râului Colentina. Aleea parcului ce înconjoară lacul are o lungime de aproape 6 kilometri.
Înainte de 1930, zona pe care se află astăzi parcul era o zonă mlăștinoasă care a fost asanată în perioada 1930-1935. Cu această ocazie s-a pus și problema amenajării întregii suprafețe rămase liberă, ținând cont și de faptul că în zona respectivă exista deja Arcul de Triumf. S-au expropriat câteva zeci de locuințe sărace și o întreprindere industrială, s-au trasat alei pentru a face loc în mai 1939 celui mai întins spațiu verde la acea vreme din București.
VIDEO | Parcul „Regele Mihai I al României” (fost Herăstrău), unicat în Europa (DOCUMENTAR)