Serghei Lavrov avertizează: „Rusia este pregătită pentru un război cu NATO la Polul Nord”

Serghei Lavrov avertizează: „Rusia este pregătită pentru un război cu NATO la Polul Nord”
📅 2024-09-21

Rusia este „pe deplin pregătită” pentru un conflict cu NATO în Arctica, a avertizat ministrul de Externe al țării. Rusia are mai multe baze terestre decât NATO în Cercul Arctic.

„Vedem că NATO intensifică exercițiile legate de posibile crize din Arctica”, a spus Serghei Lavrov , potrivit presei de stat ruse, vineri seară.

„Țara noastră este pe deplin pregătită să-și apere interesele militar, politic și din punct de vedere al tehnologiilor de apărare”, a adăugat el, spunând că Rusia vede intensificarea exercițiilor efectuate de NATO în Arctic ca pe o amenințare, iar Kremlinul este pregătit să-și apere interesele militare.

Comentariile sale marchează cea mai recentă rundă de zgârieturi de sabie din partea Kremlinului, care a în mod repetat a amenințat că va declanșa  război nuclear împotriva NATO și aliaților săi în ultimii doi ani. Arctica este cel mai nordic punct de pe Pământ și include teritorii aparținând a opt națiuni: Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Canada, Statele Unite, Islanda și Rusia.

Cu excepția Rusiei, toate aceste țări sunt membre NATO. Finlanda a aderat la NATO în aprilie anul trecut, ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, iar Suedia a devenit al 32-lea membru al alianței.

Chiar și așa, Lavrov a avertizat că „Arctica nu este teritoriul alianței nord-atlantice” și a spus că alte țări non-arctice, cum ar fi China și India, au interese acolo. Unul dintre principalii diplomați ai Moscovei a declarat anul trecut că Finlanda va fi „prima care va suferi” dacă ar izbucni războiul între NATO și Rusia.

În februarie, Rusia a suspendat, de asemenea, plățile anuale către Consiliul Arctic, un forum interguvernamental al națiunilor arctice, după ce ceilalți membri au boicotat participarea Moscovei în urma invaziei acesteia în Ucraina, deși unele cooperări au fost reluate de atunci, scrie POLTICO. 

Din 2005, Rusia a redeschis zeci de baze militare din epoca sovietică arctică, și-a modernizat marina și a dezvoltat noi rachete hipersonice concepute pentru a evita senzorii și apărarea SUA, scria Reuters în 2022. Patru experți militari avertizează că Occidentului i-ar lua cel puțin 10 ani pentru a ajunge  din urmă nivelul de pregătire al armatei ruse din cercul polar.

„Arctica este în prezent o zonă întunecată pe hartă. Este atât de vastă și cu puține resurse de supraveghere civilă”, a spus Ketil Olsen, fostul reprezentant militar al Norvegiei în NATO și Uniunea Europeană, care conduce Andoeya Space, o companie norvegiană controlată de stat care testează noi tehnologii militare și de supraveghere și lansează rachete de cercetare.

Șeful Comandamentului de Nord al SUA, generalul Glen VanHerck, a declarat la o audiere la Senat în martie că Statele Unite au nevoie de o mai bună „conștientizare a cercului arctic pentru a detecta  capabilitățile rusești și chineze de lansare a rachetelor și infrastructura de comunicații.

Potrivit unui document al Pentagonului publicat în octombrie 2022, Statele Unite s-au angajat să îmbunătățească sistemele de avertizare timpurie și supraveghere din Arctica, dar ritmul modernizării este neclar.

„În acest moment, echilibrul militar din Arctica este puternic ponderat față de Rusia”, a spus Colin Wall, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Bazele Rusiei din interiorul Cercului Arctic depășesc numărul bazelor NATO cu aproximativ o treime, potrivit datelor  Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS). Rusia a investit masiv în porturi, infrastructură și nave pentru a dezvolta și proteja ruta Mării Nordului. În 2021, a modernizat Flota de Nord pentru a deveni al cincilea district militar al țării.

Un șir de piste aeriene noi și modernizate din era sovietică de-a lungul coastei sale de nord a îmbunătățit capacitatea Rusiei de a opera în Arctica. În martie 2021, o pereche de avioane de luptă MiG-31 a efectuat un zbor demonstrativ de la Nagurskoye până la Polul Nord și înapoi.

Potrivit IISS, mai multe baze neoperaționale de ambele părți ar putea găzdui active militare în viitor sau ar putea fi relevante din punct de vedere logistic într-un posibil război mondial între NATO și Rusia. Mai multe dintre acestea sunt în sfera de influență a Rusiei.

Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia

Citește și: 

Războiul hibrid dintre NATO și Rusia a început de luna trecută. Germania a fost prima țară membră atacată de sabotorii ruși 

„Război-hibrid” la granițele NATO, coordonat de Rusia lui Putin. Cum au acționat CONTRABANDIȘTII „subcontractați” de Moscova

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Serghei Lavrov avertizează: „Rusia este pe deplin pregătită pentru un război cu NATO la Polul Nord”

Rusia este „pe deplin pregătită” pentru un conflict cu NATO în Arctica, a avertizat ministrul de Externe al țării. Rusia are mai multe baze terestre decât NATO în Cercul Arctic. „Vedem că NATO intensifică exercițiile […]

Partidul DREPT, exclus de BEC din secțiile de votare. Vlad Gheorghe acuză: „PSD, PNL și extremiștii au fost prinși cu mâța-n sac”

Pe 20 septembrie 2024, Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărâre care exclude Partidul DREPT din rândul formațiunilor care au dreptul la reprezentanți în secțiile de votare. Președintele partidului, Vlad Gheorghe, a anunțat excluderea […]

Australia și SUA discută despre livrarea a 59 tancuri M1 Abrams către Ucraina. Opoziția îi cere premierului australian să fie „prudent”

Ucraina ar putea primi în curând 59 de tancuri M1A1 Abrams scoase din uz de armata australiană după ce guvernele de la Canberra și Washington au purtat discuții. Potrivit presei australiene, soldații ucraineni ar putea […]

Soldați israelieni investigați pentru acte de CRUZIME comise în Cisiordania: Cadavre ale civililor palestinieni, aruncate de pe un acoperiș

Soldații israelieni care au fost filmați cum aruncau cadavre ale unor civili palestinieni de pe acoperiș sunt sub investigație. Incidentul s-a petrecut în orașul Qabatiya, lângă Jenin, în Cisiordania ocupată de armata israeliană. În imagini […]

Va fi reintrodusă ARMATA OBLIGATORIE. Președintele a lăudat decizia ca fiind un pas important pentru apărarea țării

Serbia face eforturi pentru a reintroduce armata obligatorie. Miniștrii guvernului sârb au convenit vineri să reintroducă serviciul militar obligatoriu care a fost abolit în urmă cu 14 ani.  Potrivit Reuters,președintele Aleksandar Vucic a lăudat decizia guvernului […]

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..