Va fi reintrodusă ARMATA OBLIGATORIE. Președintele a lăudat decizia ca fiind un pas important pentru apărarea țării

Va fi reintrodusă ARMATA OBLIGATORIE. Președintele a lăudat decizia ca fiind un pas important pentru apărarea țării
📅 2024-09-20

Serbia face eforturi pentru a reintroduce armata obligatorie. Miniștrii guvernului sârb au convenit vineri să reintroducă serviciul militar obligatoriu care a fost abolit în urmă cu 14 ani. 

Potrivit Reuters,președintele Aleksandar Vucic a lăudat decizia guvernului ca fiind un „pas important pentru îmbunătățirea pregătirii de apărare a țării”.

Conform planului, bărbații sârbi vor efectua serviciul militar obligatoriu printr-un antrenament de 60 de zile și exerciții de 15 zile.  Serviciul va fi voluntar și pentru femei.

Unii experți militari au criticat planul, spunând că această măsură este costisitoare și că o perioadă atât de scurtă de serviciu va contribui puțin la capacitățile de apărare ale țării.

Forțele armate ale Serbiei, stat rezultat de pe urma destrămării Iugoslaviei prin războaie sângeroase în anii 1990, sunt prost plătite și echipate.

Țara balcanică, care este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, și-a păstrat vehiculele blindate și aeronavele de fabricație sovietică. Vara trecută, în urma unei întâlniri cu Emmanuel Macron, președintele francez, Serbia a convenit să cumpere avioane franceze.

„Nu este intenția noastră să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi îndepărtăm pe cei care ne amenință”, a spus Vucic, cu toate că au reizbucnit tensiuni cu țara vecină apărută în 2008, Kosovo, a cărei independență nu este recunoscută nici acum de  majoritatea populației sârbe.

Și Croația a anunțat că va reintroduce serviciul militar obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 după ce l-a suspendat în 2008.

Citește și: Serbia face un pas istoric în relațiile cu UE. Președintele Aleksandar Vučić cumpără 12 avioane de luptă franceze după întâlnirea cu Emmanuel Macron

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Serghei Lavrov avertizează: „Rusia este pe deplin pregătită pentru un război cu NATO la Polul Nord”

Rusia este „pe deplin pregătită” pentru un conflict cu NATO în Arctica, a avertizat ministrul de Externe al țării. Rusia are mai multe baze terestre decât NATO în Cercul Arctic. „Vedem că NATO intensifică exercițiile […]

Partidul DREPT, exclus de BEC din secțiile de votare. Vlad Gheorghe acuză: „PSD, PNL și extremiștii au fost prinși cu mâța-n sac”

Pe 20 septembrie 2024, Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărâre care exclude Partidul DREPT din rândul formațiunilor care au dreptul la reprezentanți în secțiile de votare. Președintele partidului, Vlad Gheorghe, a anunțat excluderea […]

Australia și SUA discută despre livrarea a 59 tancuri M1 Abrams către Ucraina. Opoziția îi cere premierului australian să fie „prudent”

Ucraina ar putea primi în curând 59 de tancuri M1A1 Abrams scoase din uz de armata australiană după ce guvernele de la Canberra și Washington au purtat discuții. Potrivit presei australiene, soldații ucraineni ar putea […]

Soldați israelieni investigați pentru acte de CRUZIME comise în Cisiordania: Cadavre ale civililor palestinieni, aruncate de pe un acoperiș

Soldații israelieni care au fost filmați cum aruncau cadavre ale unor civili palestinieni de pe acoperiș sunt sub investigație. Incidentul s-a petrecut în orașul Qabatiya, lângă Jenin, în Cisiordania ocupată de armata israeliană. În imagini […]

Va fi reintrodusă ARMATA OBLIGATORIE. Președintele a lăudat decizia ca fiind un pas important pentru apărarea țării

Serbia face eforturi pentru a reintroduce armata obligatorie. Miniștrii guvernului sârb au convenit vineri să reintroducă serviciul militar obligatoriu care a fost abolit în urmă cu 14 ani.  Potrivit Reuters,președintele Aleksandar Vucic a lăudat decizia guvernului […]

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..