Uniunea Europeană și Marea Britanie au anunțat, marți, noi sancțiuni împotriva Rusiei, fără a mai aștepta ralierea Statelor Unite, la o zi după ce președintele american, Donald Trump, a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, fără a obține angajamentul unui armistițiu imediat, comentează agenția Reuters.
Londra și Bruxellesul au anunțat măsuri împotriva ”flotei obscure” de petroliere ruse și a companiilor financiare care evitaseră până acum impactul sancțiunilor.
”Dar noile măsuri au fost anunțate fără acțiuni corespunzătoare din partea Washingtonului, în pofida eforturilor intense de lobby din partea liderilor europeni pentru ralierea Administrației Trump”, notează agenția de presă Reuters.
Rusia și Ucraina au organizat săptămâna trecută primele negocieri directe din ultimii trei ani, dar nu au ajuns la un acord privind vreun armistițiu.
”Președintele Vladimir Putin încearcă să tragă de timp, din nefericire, trebuie să spunem că Putin nu este interesat real de pace”, a constatat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat, marți, noi sancțiuni împotriva Rusiei în coordonare cu Marea Britanie, în efortul de a forța Administrația Vladimir Putin să accepte un armistițiu și negocieri cu Ucraina pentru oprirea războiului.
”Trebuie să fie instituit un armistițiu complet și necondiționat, Ucraina a acceptat deja ideea acum 60 de zile, iar noi am stabilit că, dacă Rusia nu acceptă, ceea ce am observat ieri, atunci trebuie să exercităm presiuni suplimentare. Prin urmare, vom decide astăzi cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni, dar vom continua să elaborăm sancțiuni pentru a exercita mai multă presiune asupra Rusiei, astfel încât să vrea pace”, a declarat Kaja Kallas, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.
Președintele SUA, Donald Trump, a calificat, luni, drept ”excelentă” conversația cu omologul său rus, Vladimir Putin.
”Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile în sensul unui armistițiu și, cel mai important, în sensul opririi războiului. Condițiile vor fi negociate între părți, întrucât doar așa poate fi, ei știu detalii ale negocierilor pe care nu le cunoaște altcineva. Tonul și spiritul conversației au fost excelente”, a declarat Trump, în ceea ce pare a fi un semnal privind reducerea angajamentelor de intermediere a negocierilor.
Foto: Profimedia
Citește și:
ANALIZĂ Christine Lagarde, BCE: UE trebuie să avanseze integrarea și să reconfigureze sistemul ECONOMIC, în contextul tensiunilor geopolitice