Noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a declarat în cadrul unui interviu că organizarea de alegeri libere în ţara sa ar putea dura până la patru ani, deoarece mai sunt de pus la punct anumite chestiuni legislative.
Căderea preşedintelui Bashar al-Assad nu a rezolvat încă problemele Siriei. Războiul civil încă nu s-a încheiat, iar noua administrație de la Damasc încearcă să mențină țara pe linia de plutire, cu scopul de a o transforma pe viitor într-o democrație. Însă până atunci mai sunt de parcurs anumiți pași, după cum însuși mărturisește liderul de facto al țării, Ahmed al-Sharaa.
„Tot procesul până la desfășurarea primelor alegeri libere ar putea dura patru ani. Este necesară rescrierea Constituţiei, iar această sarcină necesită timp: cel puțin doi sau trei ani. După urmează perioada de implementare, care se poate întinde pe parcursul unui an”, a explicat al-Sharaa.
După ani în care Siria a fost izolată pe plan internațional și s-a confruntat cu sancțiuni drastice din cauza regimului Assad, noua conducere de la Damasc încearcă să recâștige încrederea partenerilor externi. În acest context, Ahmed al-Sharaa a solicitat eliminarea boicotului, potrivit CNN.
„Sancţiunile au fost impuse Siriei din cauza crimelor comise de regim. Autorii acestor abuzuri nu mai sunt la putere, astfel că sancţiunile trebuie ridicate automat”, a transmis al-Sharaa.
În teren, forţele siriene au lansat în această săptămână operaţiuni împotriva combatanţilor loiali regimului înlăturat. Şeful justiţiei militare sub Bashar al-Assad, promovat în acest post în 2014, a fost arestat în localitatea Khirbet al-Ma’zah împreună cu 20 de membri ai gărzii sale de protecție. Este responsabil de numeroase condamnări la moarte în infama închisoare de la Saydnaya, un centru special dedicat opozanților politici, devenit un simbol al represiunii statului sirian.
Noul regim de la Damasc dorește parteneriate STRATEGICE între Siria și Ucraina