Modul în care președintele-ales al SUA, Donald Trump, își selectează membrii viitoarei Administrații de la Washington riscă să genereze situații de conflict de interese, cu potențiale efecte asupra sistemului financiar american, comentează cotidianul Financial Times.
Principalele numiri în echipa lui Trump sunt, din multe puncte de vedere, asemănătoare cu cele făcute de alți președinți – preponderent bărbați, cei mai mulți bogați și aduși în mod semnificativ din industria serviciilor financiare.
Și, totuși, oficialii desemnați de Trump diferă asupra unui aspect important: nu sunt din curentul politic principal. Pe listă nu sunt manageri importanți ai principalelor companii bancare.
”Acest lucru este valabil din toate punctele de vedere: de la vicepreședintele-ales JD Vance, un capitalist specialist în tranzacții financiare, la secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, manager al unui fond speculativ, la ambasadorul în Marea Britanie, Warren Stephens, devenit bancher prin investiții individuale, și la ambasadorul în Turcia, Tom Barrack, investitor în active private și proprietăți”, scrie editorialistul Patrick Jenkins, în cotidianul Financial Times, observând că Trump va numi în echipa executivă donatori de campanie și foști parteneri de afaceri.
”Donald Trump nu doar că a susținut un sistem făcut faimos de către Andrew Jackson, al șaptelea președinte al SUA, ci și procedează în moduri care riscă să genereze conflicte de interese financiare și politice. Cât de eficiente vor fi restricțiile juridice în verificarea conflictelor de interese este neclar”, subliniază editorialistul.
Trump se va concentra pe reducerea birocrației și impunerea unei agende reformiste care să stimuleze creșterea economică. Elon Musk, unul dintre coordonatorii Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală, este cel mai bun exemplu în acest sens. Activitățile sale prin companiile Tesla, SpaceX și X vor putea evita cu greu situațiile de conflict de interese.
Va fi interesant de observat cum va gestiona Administrația Trump domeniul criptomonedelor și sectorul investițiilor.
”Oricât de pozitiv am încerca să vedem activitățile, riscurile apariției unor conflicte de interese prin numirile făcute la conducerea autorităților de reglementare din aceste domenii este semnificativ. (…) Modificările revoluționare ar putea genera cu ușurință turbulențe sau crize. Acela ar trebui să fie momentul în care Trump ar putea avea nevoie de specialiști ai curentului central sau de expertiză de pe Wall Street”, concluzionează editorialistul.
Foto: Profimedia
Citește și:
Schimb de PRIZONIERI între Rusia și Ucraina /Moscova anunță că în total au fost eliberați 300 de militari
VIDEO GERMANIA respinge ferm sprijinul lui Elon Musk pentru AfD/ „Încearcă să influențeze alegerile”, este o ”mare absurditate”