Rusia desfășoară o campanie de dezinformare pentru a ajuta partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și pentru a-i discredita pe rivalii acestuia, cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare din Germania, programate pentru 23 februarie.
Săptămâna aceasta, CeMAS – un grup de reflecție non-profit specializat în dezinformare, antisemitism și extremismul de dreapta – a anunțat că a detectat sute de mesaje care răspândesc afirmații înșelătoare despre alegeri pe platforma X, cu indicii că ar fi parte din operațiunea “Doppelganger” inițiată de Rusia în 2022, conform Euronews.
„Doppelganger” presupunea clonarea site-urilor web ale unor instituții media cunoscute, prin achiziționarea de domenii cu aspect similar și imitarea aspectului și stilului instituțiilor media. Articolele publicate pe site-urile clonate sunt apoi răspândite de conturi de tip bot pe platformele sociale.
Aceasta metodă le permite actorilor susținuți de Rusia să facă să pară că propaganda și dezinformarea lor ar proveni din surse legitime.
Detectată pentru prima dată în 2022, campania a răspândit inițial afirmații false cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia, dar acum este utilizată pentru a viza alegătorii europeni și a discredita Occidentul.
Autoritățile din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite au sancționat deja firmele de PR și persoanele considerate a fi în spatele campaniei.
CeMAS spune că a identificat 630 de postări pe platforma X în limba germană cu „tipare tipice Doppelganger” între mijlocul lunii decembrie și mijlocul lunii ianuarie. Postările au primit peste 2,8 milioane de vizualizări într-o singură lună.
O parte dintre postări duceau spre articole autentice din media, inclusiv din Focus, Der Spiegel, Welt și Handelsblatt, toate despre problemele economice din Germania.
Multe postări includeau linkuri către site-uri web clonate care pretindeau a fi publicații germane precum Der Spiegel și canalul TV Welt. Zeci de postări citau titlul unui asa-zis articol, dar cu linkuri către presupusul articol întrerupte.
Subiectele postărilor se concentrau pe energie, economie, sprijinul pentru Ucraina și SUA.
În postările examinate de CeMAS, cancelarul german Olaf Scholz, Verzii și Uniunea Creștin-Democrată de centru-dreapta (CDU) erau prezentați negativ.
CDU era prezentată ca fiind nesigură, Verzii erau învinuiți pentru problemele economice ale Germaniei, iar cancelarul era criticat pentru sprijinul acordat Ucrainei.
În schimb, Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă-dreapta, a fost singurul partid citat pozitiv. Conform CeMAS, toate referirile la AfD au fost pozitive.
Multe dintre conturile care au publicat postările au fost deja suspendate de platforma X.
Deși “Doppelganger” a fost afectată de sancțiuni și investigații de la apariția sa în 2022, experții solicită măsuri mai dure pentru a o închide complet.
Anchetele recente ale platformei de investigații germane Correctiv și ale ONG-ului suedez Qurium au descoperit că această campanie a utilizat serviciile unor companii IT europene. Dezvăluirile au determinat mai mulți furnizori europeni de servicii să retragă licențele relevante.
Există însă temeri că Moscova găsește noi modalități de a eluda sancțiunile.
Un raport din decembrie 2024 al organizației non-profit Alliance 4 Europe susține că platforma X „ignoră cu bună știință conținutul ilegal”.
În ianuarie, publicația rusă de stat RT – care a fost sancționată în Uniunea Europeană – a deschis un nou cont pe platforma X pentru canalul său de limbă germană RT Germany (RT DE), acumulând peste 17.000 de vizualizări în doar câteva zile.
Arhivele paginii sugerează că aceasta ar fi plătit platforma X pentru bifa albastră „verificat”, în ciuda unei interdicții privind tranzacțiile financiare între platforma X și entitățile sancționate.
După aceea, platforma X a eliminat contul.
Recent, Comisia Europeană a decis să extindă investigația împotriva platformei X, care a fost inițiată în decembrie, conform EUobserver.
Atunci, Comisia a lansat o anchetă pentru a stabili dacă platforma a încălcat Legea privind serviciile digitale în ceea ce privește manipularea, gestionarea riscurilor și moderarea conținutului.
Comisia Europeană a deschis, de asemenea, o investigație împotriva platformei chineze TikTok, care este încă în curs de desfășurare, în urma preocupărilor legate de interferența Rusiei în primul tur al alegerilor din România.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: