La sfârșitul săptămânii trecute, pe 16 ianuarie 2025, Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții a emis o decizie arbitrală prin care România a câștigat o bătălie juridică semnificativă în cauza Findoc și alții împotriva României (Dosarul arbitral CIRDI nr. ARB/20/35). Tribunalul a respins în unanimitate si in totalitate pretențiile a 44 de investitori străini, exonerând statul român de orice obligație de a plăti daunele solicitate de reclamanți şi acordând României o parte substanțială din cheltuielile de judecată.
Litigiul a implicat acuzații potrivit cărora modificările aduse schemei de sprijin a energiei regenerabile din România, inclusiv ajustările sistemului de certificate verzi, au afectat proiectele de energie solară ale investitorilor și au încălcat Tratatul din 1994 privind Carta energiei, afectând în mod negativ investițiile acestora în România.
În plus, reclamanții nu au reușit să demonstreze că modificările legislative aduse de România schemei de sprijin pentru energia regenerabilă au fost ilegale în vreun fel.
Tribunalul a validat apărările României, constatând că statul român nu a încălcat nicio obligație în temeiul Tratatului privind Carta Energiei, stabilind că România a acționat în mod rezonabil față de investitori și nu a operat o schimbare fundamentală a legislatiei care să afecteze stabilitatea condițiilor pentru investițiile reclamanților.
România a fost reprezentată de un consorțiu de firme de avocatură condus de avocatul Andrei Pelinari, consorțiu care a inclus Dechamps International Law, Societatea de avocati Pelinari & Pelinari, avocat Jonathan J. Gass și Dr. Tariq Baloch.
Avocatul Andrei Pelinari a comentat decizia Tribunalului internațional de la Washington și a spus că „Guvernul României a depus eforturi pentru reducerea la nivel national a emisiilor de gaze cu efect de seră prin dezvoltarea unei scheme de sprijin pentru energia regenerabilă care să încurajeze investițiile în tehnologii eligibile precum energia eoliană, energia solară fotovoltaică, biomasa și centralele hidroelectrice”.
„Ca urmare a ratificării de către România a Protocolului de la Kyoto privind schimbările climatice și gazele cu efect de seră și ca urmare a aderării la Uniunea Europeană, Guvernul României a depus eforturi pentru reducerea la nivel national a emisiilor de gaze cu efect de seră prin dezvoltarea unei scheme de sprijin pentru energia regenerabilă care să încurajeze investițiile în tehnologii eligibile precum energia eoliană, energia solară fotovoltaică, biomasa și centralele hidroelectrice.
Guvernul României s-a confruntat, în ultimii 20 de ani, cu provocarea complexă de a edicta măsurile de reglementare echilibrate pentru a promova un sector al energiei regenerabile în creștere, asigurând în același timp protecția consumatorilor de costurile excesive ale energiei. Acest lucru a necesitat ajustări constante ale cadrului legislativ pentru a preveni supracompensarea investitorilor și pentru a menține facturile de energie electrică suportabile pentru consumatori.
Decizia tribunalului validează abordarea României în domeniul energiei regenerabile, confirmând că guvernul a acționat transparent și în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul Tratatului privind Carta Energiei.
Este o hotărâre prin care toate capetele de cerere ale reclamanților au fost respinse, această victorie fiind obtinuta ca urmare a unui efort de echipă. Suntem recunoscători reprezentanților instituțiilor statului (in special Ministerulului de Finante si ANRE), martorilor și experților tehnici care au oferit un sprijin esențial avocatilor, in pregatirea apararii in acest arbitraj.
Această hotărâre arbitrală nu numai că susține si întăreşte poziția juridică a României, dar scutește contribuabilii români de o povară financiară semnificativă, care depășește 256 de milioane euro”, a spus avocatul Andrei Pelinari.
La rândul său, avocatul Alexandru Stanescu a adăugat:
„A fost un efort de echipă și sunt încântat că am putut participa la acest caz de la început, de la momentul dezvoltarii strategiei de caz. Suntem foarte mulțumiți cu decizia Tribunalului Arbitral, care a respins toate capetele de cerere ale investitorilor.
Echipa de caz a lucrat intens pentru a găsi cele mai bune argumente juridice pentru ceea ce inseamna in dreptul internațional al investiților așteptările legitime ale investitorilor intr-un context de reglementare specific, cum era cel al certificatelor verzi. Aceste argumente au fost perfect adaptate situației de fapt economice si sociale.
Aceasta adaptare a fost esențială pentru câștigarea cazului. Este o onoare și o satisfacție aparte să poți să reprezinți și să câștigi o cauză pentru propria ta țară”, a spus avocatul Alexandru Stanescu.
Hotărârea Tribunalului Arbitral va fi făcută publică pe site-ul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) în masura în care părțile în arbitraj îşi vor da acordul.
Consorțiul format de firma de avocatura Pelinari & Pelinari SCA, împreună cu Dechamps Law International, avocat Jonathan Gass, avocat Tariq Baloch si avocat Alexandru Stănescu mai este, de asemenea, implicat – tot in calitate de avocati pentru România – într-un alt caz major de arbitraj, Clara Petroleum v. România, care implică o cerere de daune de aproximativ 61,4 de milioane de dolari, la care se adaugă dobanzi.
Consiliului Superior al Magistraturii a promovat 11 judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Posturile de magistrați la ÎCCJ, OCUPATE 90%
INFORMAȚII noi în dosarul DIICOT privind campania lui Călin Georgescu. Au sosit datele solicitate de la STS. „Ofițeri de la DCCO, delegați pe dosar”
Lovitură de teatru în DOSARUL morții activistului Alexandru GĂZDAC, executat de polițistul începător. Decizia instanței este definitivă
Efectele dosarului „Ciomu de Buzău”. Cum a ajuns cazul bărbatului cu penisul RETEZAT, despăgubit cu o sumă uriașă, din nou pe masa judecătorilor
Apropiații lui Dan Petrescu nu acceptă raportul care stabilește „cauzele probabile” ale accidentului în care MAGNATUL a murit alături de familie