Un aliment banal te poate ajuta să îți regenerezi ficatul. Chiar medical Irinel Popescu a spus ce beneficii are și cum funcționează.
Acest aliment este adesea trecut cu vederea de mulți, Medicul Irinel Popescu a dezvăluit ce beneficii are acest aliment, dar și când trebuie consumat pentru a te bucura de beneficiile sale.
Irinel Popescu nu are nevoie de prea multe prezentări. El este medic primar de Chirurgie Generală, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic Sanador. De-a lungul carierei sale, a ajuns să fie considerat și ”părintele transplantului hepatic în România”.
Medicul a realizat primeșe operații reușite la adult, cu ficat întreg. El a realizat primele operații și la copil, cu fragment de ficat, în Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni.
Totodată, medicul Irinel Popescu a contribuit la construcția programului național de transplant de organe. Acesta nu este singurul său domeniu de activitate, si se ocupă și de sfera chirurgiei digestive și nu numai.
La un moment dat, medicul a vorbit și despre alimentul care ajută la regenerarea ficatului. Acesta a explicat mai întâi că cel mai mare inamic al ficatului este alcoolul, precum și anumite medicamente.
Însă, din fericire, ficatul este un organ care se regenerează. Iar alimentul care ajută la regenerarea sa este chiar mierea.
”Mierea este un astfel de aliment care poate să antagonizeze efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului”, a spus acesta, la Antena 3 CNN.
De asemenea, medicul susține că mierea este și soluția pentru regenerarea ficatului gras. Dar este imoortant și momentul în care aceasta se consumă. Spre exemplu, medicul spune că ea trebuie consumtă imediat după excesul de alcool și nu a doua zi.
Nu doar mierea este însă importantă. În primul rând, e bine să evităm acumularea grăsimilor la nivel hepatic și să avem o greutate corporală normală.
De asemenea, persoanele care suferă de diabet de tip 2 sau de obezitate prezintă un risc mai mare în dezvoltarea unor afecțiuni hepatice. Pentru protejarea ficatului avem nevoie și de o alimentație variată și echilibrată. Astfel, legumele, fructele, dar și cerealele alături de proteinele slabe sunt esențiale. Trebuie evitat și consumul de alcool. Contează mult și mișcarea, iar activitatea fizică de cel puțin trei ori de săptămână îmbunătățește circulația sângelui către ficat.
Acest lucru înseamnă că procesul prin care ficatul se regenerează este facilitat. Trebuie evitată și administarea de medicamenete fără prescripție medicală. Și odihna este importantă, astfel că este bine să dormim suficient și să ne monitorizăm starea de sănătate.
Capacitatea de regenerare a ficatului este influențată de starea de sănătate a unei persoane. La asta se mai adaugă factorii genetici și chiar factorii ce țin de mediu. Regenerarea ficatului este un proces complex, care presupune interacțiunea mai multor tipuri de cellule. Adică, atât hepatocitele, cât și celulele stellate hepatice, dar și endoteliale și inflamatorii. Iar procesul începe odată cu dauna. În acel moment, celulele hepatice încep să se divizeze, apoi se înmulțesc, pentru a compensa pierderea celulelor deteriorate. După diviziunea celulară și refacerea țesutului, se recapătă și funcția normală a organului.
CITEȘTE ȘI: