Donald Trump și-a luat un angajament exact privind inflația de mai multe ori în timpul campaniei sale electorale.
Spre exemplu, în septembrie el a declarat că va „pune capăt inflației din prima zi, pentru a face America din nou accesibilă”. Dar sunt aceste promisiuni fezabile? Într-un material publicat de Financial Times, se pare, însă, că declarațiile sale nu sunt neapărat conforme cu realitatea, sau, cel puțin, ele nu sunt interpretate în mod corect.
În discursul susținut la ceremonia de învestire, președintele s-a angajat să „îndrume toți membrii Administrației să direcționeze cele mai bune avantaje pe care le au la dispoziție pentru a învinge inflația și a reduce costurile și prețurile”.
El a declarat, de asemenea, urgență energetică la nivel național, adăugând că noua Administrație va continua să încurajeze extracția de petrol la nivelul SUA, în încercarea de a reduce prețurile la energie.
Prețurile petrolului au scăzut cu puțin peste un dolar per baril de la anunț, dar sunt încă cu aproximativ 5 dolari per baril mai mari decât la sfârșitul lunii decembrie.
Fără a anunța noi tarife vamale în prima zi de mandat, Trump a avertizat, totuși, că Statele Unite le vor introduce, cu scopul de a asigura bunăstarea cetățenilor americani
Ulterior, el a revenit și a reiterat amenințările privind introducerea de taxe vamale specifice, pentru țări precum Canada sau Mexic.
Sursa citată notează că anunțurile lui Trump din prima zi de mandat au fost mai mult mai multe promisiuni decât acțiuni clare.
„Alegătorii republicani au fost pesimiști cu privire la inflație în timpul președinției lui Joe Biden și se așteaptă brusc ca Trump să reușească să oprească inflația în anul următor, aducând în același timp creșterile anuale ale prețurilor sub 2% în următorii cinci ani. Reversul se aplică alegătorilor democrați. Privind graficele, este ușor să ridici mâinile și să spui că totul este fără speranță. Respondenții își exprimă pur și simplu preferințele politice într-un sondaj adresat consumatorilor, iar rezultatele ar trebui privite din punctul de vedere al unor State Unite extrem de partizane și divizate”, se arată în material.
Se pare că sondajele îi dau crezare lui Trump, dar, spune autorul analizei, majoritatea acestora ignoră faptul că taxele vamale nu au fost încă introduse, nici eventualele măsuri pe care statele vizate le-ar putea introduce ca reacție, ceea ce înseamnă că efectul asupra inflației este doar unul ipotetic. Efectul lor ar urma să fie evident doar peste câteva luni, mai arată sursa citată.
Totuși, efectul tarifelor este proporțional, mai arată jurnaliștii FT.
„În ceea ce privește tarifele, acestea cresc prețurile, dar o fac pentru anumite bunuri de consum și produse intermediare importate, care sunt mici în SUA și mult mai mici decât în alte țări. Deci, ar trebui să avem grijă să nu exagerăm efectul inflaționist, totuși”, arată autorul.
Donald Trump reintroduce CUBA pe lista statelor care sponsorizează terorismul. Decizia anulează, astfel, un ordin executiv dat luna aceasta de Biden
Donald TRUMP își începe al doilea mandat luni. Ce ar putea face președintele chiar din prima zi în funcție
Sursa foto: Shutterstock