Crin Antonescu este candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-Alte Minorități însă mai are de trecut câteva teste, chiar dacă a fost agreat de toate aceste formațiuni politice. Este vorba despre testarea sa în sondaje, agrearea sa și validarea în congresele PSD și PNL.
Anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale a venit ca o resetare pentru cele două mai partide PSD și PNL, astfel că președinții lor au decis să-și unească forțele și să desemneze un singur candidat care să fie agreat în cele două tabere politice și anume PSD și PNL.
Social democrații au avut pe 21 ianuarie o întrunire la vârful partidului, urmând va votul pentru susținerea lui Crin Antonescu să fie dat pe 2 februarie într-un congres ce va avea loc la Palatul Parlamentului.
Liberalii au avut deja o primă întâlnire pe 13 ianuarie, iar pe 26 ianuarie urmează să dea votul pentru susținerea lui Crin Antonescu.
„În ceea ce priveşte desemnarea candidatului pe care PNL îl susţine la funcţia de preşedinte al României, Biroul a votat cu unanimitate de voturi convocarea forului statutar care validează candidatul, pentru finalul lunii ianuarie, pentru data de 26 ianuarie, în aşa fel încât domnul Crin Antonescu – candidatul comun al coaliţiei să fie candidatul susţinut de PNL în alegerile prezidenţiale”, spunea Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL.
UDMR și Alte Minorități își vor da și ele acordul asupra susținerii candidatului comun al coaliției fiecare în propriul partid.
Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale a fost publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, la alegerile pentru președintele României din anul 2025, în ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21,00.
Votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri și în ziua de sâmbătă, votarea începe la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00.
În ziua de duminică, la ora locală a României 21,00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la acea oră se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să-și exercite dreptul de vot.
Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare din cadrul acestuia verifică la ora locală a României 21,00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în această situație pot vota până cel mult la ora locală a României 23,59.
În cazul votării în străinătate, pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, imediat anterioare zilei votării, se respectă ora locală.