Încă de la început de an, mulți consumatori români au fost surprinși de primirea facturilor negative la energie electrică. Ce presupune o factură negativă la energie electrică?
Facturile pe minus sunt legate de o reglementare din anul 2024, ulterior modificată. O factură negativă indică faptul că furnizorul de energie a stornat o sumă anterior facturată. Consumatorii au impresia că au bani de recuperat. Pentru perioada octombrie-decembrie 2024, furnizorii au emis facturi stornate, în care suma percepută pentru contribuția CfD este anulată.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a aprobat ordinul de ministru pentru schema Contractelor pentru Diferență (CfD) la 9 septembrie 2024:
„Lansăm prima licitație din cadrul schemei CfD, care va susține dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW și proiecte eoliene onshore de 1.000 MW”.
În octombrie 2024, un ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a introdus o nouă contribuție în facturile de energie electrică, denumită CfD (Contracte pentru Diferența). Contribuția are o valoare simbolică de 0,0128 bani/kWh, concepută pentru a sprijini un program finanțat din fonduri europene, în valoare de trei miliarde de euro, potrivit Playtech.
În decembrie 2024, Parlamentul a adoptat o lege prin care implementarea contribuției CfD a fost amânată până în aprilie 2025. Furnizorii de energie electrică ajung în situația de a storna facturile deja emise cu această taxă, fiind recalculate fără contribuția respectivă.
Schema CfD este un mecanism folosit pe scară largă în Europa pentru a sprijini investițiile în infrastructura energetică. În România, această schemă a fost introdusă pentru a încuraja dezvoltarea de capacități noi de producție. Consumatorii primesc o factură nouă, recalculată conform noii legislații, fără includerea contribuții.
Din 1 aprilie, consumatorii ar putea fi expuși la creșteri semnificative ale prețurilor la energie electrică, avertizează Asociația Energia Inteligentă. Pe site-ul ANRE, singura platformă oficială pentru compararea ofertelor, există contracte care, deși par avantajoase inițial, includ prețuri exorbitante după expirarea perioadelor promoționale.
Dumitru Chisăliță, reprezentant al Asociației, subliniază importanța analizei atente a clauzelor contractuale.
„Oferta părea avantajoasă, dar prețul ar fi crescut la 7 lei/kWh după 1 aprilie, față de 0,4 lei acum”, afirmă acesta.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Prețuri URIAȘE la energie după 1 aprilie: ce pot risca consumatorii | Prețuri și de 13 ori mai mari