Sunt reguli noi pentru șoferi. În curând, o amendă luată în străinătate va fi la fel ca una încasată în țară. Vom primi la domiciliu, în limba română, și dacă nu o plătim, statul ne va pune poprire pe conturi. Și comportamentul agresiv în trafic, atunci când suntem în alte țări, va fi pedepsit dur.
Peste 2.700 de șoferi români au fost amendați în străinătate, numai anul trecut, dar 40% dintre sancțiuni nu au fost plătite. În curând, autoritățile din alte țări ne vor căuta acasă. Amenzile vor fi trimise la domiciliu. Iar șoferii cred că e mai bine așa.
Și nu e tot. Polițiștii din țările europene ne vor sancționa pentru orice greșeală în trafic. Pe listă au fost adăugate noi abateri referitoare la comportamentul agresiv în trafic. Vor fi sancționați șoferii care fac depășiri periculoase, circulă pe contrasens sau nu respectă distanța dintre vehicule. Amenzi, acasă, primesc și cei care parchează neregulamentar sau care părăsesc locul unui accident.
Și amenzile pentru abaterile surprinse de camerele de luat vederi instalate pe drumurile Uniunii Europene vor ajunge acasă. Notificările vor fi trimise în cel mult 11 luni și vor cuprinde ziua, locul și motivul pentru care a fost emis amenda .
Mai multe variante de plată, dar și cum poți contesta documentul în cazul în care nu plătești la timp, iar valoarea amenzii este mai mare de 70 euro. Statul se va ocupa de recuperarea banilor prin somații de plată și, în cele din urmă, prin poprire.
„Directiva vine tocmai pentru a întări această responsabilitate și, evident, pe a evita ca șoferii să nu profite de anumite hibe legislative care au existat până acum”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac pentru Observator TV.
Cele mai multe amenzi au fost date anul trecut, după ce camerele radar i-au surprins pe români în timp ce goneau în vacanță.
Șoferii care vor să verifice ce reguli trebuie să respecte înainte de a intra într-o țară străină vor avea la dispoziție o platformă online. Statele membre UE au la dispoziție 2 ani pentru a pune în vigoare noile modificări.
FOTO – Captură video: Observator TV