Într-o ediție transmisă live de Gândul, Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe, a analizat strategiile politice esențiale pentru liderii sau partidele care câștigă alegerile. Potrivit lui, începutul unui mandat este momentul ideal pentru a implementa măsuri dificile, dar necesare. El subliniază că acest moment este unic, oferind liderilor sprijinul maxim al electoratului și credibilitate. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
La începutul mandatului, liderii beneficiază de un sprijin public ridicat și de credibilitate maximă. Aceasta este perioada potrivită pentru implementarea măsurilor importante, dar care pot genera nemulțumiri. Severin a precizat că unele promisiuni electorale nu sunt realizabile pe termen scurt, fie din cauza realităților politice, fie a rezistenței instituționale.
„Pentru un lider sau pentru un partid care câștigă alegerile, primele câteva zile (…) trebuie să fie zile în care ia măsurile cele mai nepopulare.”, afirmă Severin.
Severin a vorbit și despre dificultățile întâmpinate de lideri în colaborarea cu structurile instituționale existente. El consideră că o reformă completă este imposibilă fără continuitate instituțională. Liderii trebuie să lucreze cu funcționarii publici deja aflați în sistem, chiar dacă aceștia ar putea opune rezistență, fie deschis, fie într-un mod subtil.
„Nu poți să-i dai afară pe toți și să-i înlocuiești. Trebuie să existe o continuitate instituțională sau nu se poate.”, spune Severin.
Adrian Severin a evidențiat că, în procesul de reformă, opoziția subtilă din interiorul instituțiilor poate fi mai problematică decât cea publică. Aceasta poate încetini sau chiar bloca implementarea măsurilor propuse.
„Cei care rămân se opun. Ei se pot opune pe față sau se pot opune pe tăcute.”, explică Severin.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”