Într-o Uniune Europeană (UE) a cărei populație crește anual cu 0,4%, România înregistrează cel mai mare declin demografic din ultimii 20 de ani. Pe lângă asta, nu există șapte țări cu mai puțini cetățeni decât numărul românilor care au plecat din țară. Practic, România tinde să dispară.
Densitatea populației României a scăzut de la 95 de locuitori pe kilometru pătrat la 81, în ultimii 20 de ani. În contrast, pe ansamblul Uniunii Europene, densitatea de locuitori a crescut în această perioadă de la 105 la 109 locuitori pe kilometru pătrat.
La noi, pe lângă natalitate și mortalitate, pe lângă declinul populației, emigrația a accentuat puternic sentimentul de țară pustie. În acest moment, șapte țări din Uniunea Europeană au populații mai puțin numeroase decât grupul românilor care și-au părăsit țara.
Acum, românii reprezintă cel mai mare grup de cetățeni europeni care trăiesc în alte țări ale Uniunii Europene ca străini 3,1 milioane sau 22% din toți cei 13,9 milioane aflați în această situație în UE.
Dar și acest clasament se modifică în două dintre țările cu populații mai puțin numeroase de câte migrația română. Malta și Luxemburg au dinamici puternic pozitive.
În Malta, densitatea de locuitori pe kilometru pătrat a crescut de la 1.263, acum două decenii, la 1766, iar în Luxemburg creșterea a fost de la 175 la 258, potrivit România TV.
FOTO – Captură video: România TV