Poliția Rutieră ține pasul cu tehnologia și a primit, la nivelul întregii țări, 200 de scanere performante, care generează imagini tridimensionale. Astfel, cercetările la fața locului vor fi mai rapide și mai precise, fără clasica ruletă cu care se făceau până acum măsurătorile după accidente pe șosele.
În doar 4 minute, noul dispozitiv scanează întregul perimetru pe care s-a petrecut un accident rutier.
„Aparatul are posibilitatea de a scana pe o distanță foarte mare, însă pentru exactitatea măsurătorilor și pentru ceea ce ne interesează pe noi, îl utilizăm din câțiva metri, 7-8, pentru a ne putea lua toate informațiile din jur”, a precizat pentru Știrile Pro TV Alexandru Niță, de la Poliția Rutieră Prahova.
Scanerul măsoară și redă cu precizie milimetrică poziția autoturismelor implicate în accident, urmele lăsate de pneuri, limitele șoselei și relieful.
Toate datele culese din teren sunt descărcate apoi într-o stație grafică și aproape instantaneu, o aplicație generează schița 3D a accidentului.
Toate astea se făceau până acum cu pixul pe hârtie, iar acum scanerul 3D elimină erorile care pot apărea în cazul măsurătorilor cu ruleta.
Dispozitivele de scanare la locul accidentului reduc semnificativ și timpul petrecut de șoferi în coloană în cazul blocării traficului pentru cercetări.
În întreaga țară au fost repartizate 200 de astfel de sisteme inteligente de cercetare la fața locului, prin scanare 3D și măsurare cu laser, iar proiectul costă aproximativ 40.000.000 lei din fonduri europene.
FOTO – Captură video: Știrile Pro TV