SUA ar moșteni o dilemă de mediu creată de ea însăși dacă ar revendica Groenlanda, imensa insulă arctică. Adânc în sălbăticia înghețată a Groenlandei, un secret radioactiv doarme sub gheață – și ar putea fi o durere de cap pentru Donald Trump dacă președintele ales al SUA își va îndeplini amenințarea de a prelua controlul asupra insulei.
„Durerea de cap” a lui Donald Trump, notează Politico, este Camp Century, o bază militară americană construită în anul 1959, în timpul Războiului Rece, în încercarea de a dezvolta locuri de lansare nucleară care ar putea supraviețui unei lovituri rusești.
Proiectul, care a implicat sculptarea unei rețele de tuneluri prin calota de gheață a Groenlandei și a fost alimentat de un mic reactor nuclear, a fost considerat nerealizabil din cauza gheții în continuă mișcare și a fost abandonat în anul 1967.
Deși americanii au demontat reactorul și au luat camera de reacție nucleară cu ei atunci când au plecat, au lăsat în urmă mii de tone de deșeuri și resturi – inclusiv reziduuri radioactive – pentru a fi îngropate pentru totdeauna sub calota glaciară.
Dar, din cauza schimbărilor climatice, „veșnicia” ar putea veni mai devreme decât era planificat.
Pe măsură ce planeta se încălzește, Camp Century – care este situată într-unul dintre cele mai îndepărtate locuri de pe Pământ, la aproximativ 1.500 de kilometri nord de Nuuk, capitala Groenlandei – a fost în centrul interesului și al anxietății reînnoite cu privire la intervalul de timp în care va rămâne îngropat.
Un studiu de referință publicat în anul 2016 a constatat că rămășițele bazei abandonate ar putea fi expuse prin topirea gheții și a zăpezii către sfârșitul secolului XXI.
„Studiul nostru evidențiază că Camp Century are acum o semnificație politică neașteptată în lumina schimbărilor climatice antropice”, au scris cercetătorii (deși ulterior și-au revizuit descoperirile în 2021 pentru a exclude ca baza să reapară din gheață până cel puțin în 2100). Dezvăluirea a provocat o furtună politică în Groenlanda, teritoriu danez care se auto-conduce din 1979.