Sfârșitul lunii mai este o perioadă de intensă activitate în grădină. Munca depusă acum va fi răsplătită în săptămânile și lunile următoare printr-o grădină frumoasă și o recoltă bogată. Cheia succesului constă în organizare, atenție la detalii și lucrări efectuate la timp, publică playtech.
Iată care sunt principalele lucrări recomandate la sfârșitul lunii mai:
Plantarea culturilor de vară. Roșii, ardei, vinete, castraveți, dovlecei și pepeni pot fi plantați în această perioadă, dacă nu au fost deja puși în grădină. Este important să alegi răsaduri sănătoase și bine dezvoltate și să le uzi imediat după plantare. În zonele mai reci, se recomandă plantarea în zile înnorate sau spre seară, pentru a reduce șocul termic.
Îngrijirea culturilor deja plantate. Prășitul solului este esențial pentru aerisirea rădăcinilor și combaterea buruienilor. Mulcirea cu paie, compost sau frunze mărunțite ajută la menținerea umidității și împiedică dezvoltarea buruienilor.
Legarea plantelor (în special la roșii și castraveți) pe spalieri sau araci ajută la susținerea tulpinilor și la o mai bună expunere la soare.
Sfârșitul lunii mai este o perioadă propice pentru apariția afidelor, gândacilor de Colorado și a altor insecte. Se pot folosi soluții ecologice (de exemplu, macerat de urzică sau soluții pe bază de săpun de casă) sau tratamente biologice. De asemenea, verifică frunzele și tulpinile pentru semne de boală (mucegai, pete, găuri) și acționează rapid pentru a limita răspândirea.
Îngrijirea gazonului și a plantelor ornamentale este un alt pas important. Gazonul trebuie tuns regulat și udat în mod constant, în special dacă temperaturile cresc. Plantele perene trebuie curățate de frunzele uscate și legate, dacă este cazul. Este o perioadă excelentă pentru plantarea florilor de vară precum gura-leului, petuniile, crăițele și daliile.
Lucrările în livadă nu trebuie evitate. La final de mai, se îndepărtează lăstarii de prisos și se face rărirea fructelor, pentru ca pomii să poată duce o producție sănătoasă și echilibrată. De asemenea, se continuă tratamentele fitosanitare împotriva dăunătorilor specifici (viermele merelor, afide, monilioză).