Urmele Revoluției vor fi conservate. Vorbim despre înscrisuri, sloganuri și chiar urme de gloanțe care încă pot fi observate pe fațada Universității din București.
Sunt doar cele care au mai rămas. Clădirea a intrat în renovare, așa că multe dintre ele au fost șterse pe parcurs.
Balconul Universității se va transforma într-un muzeu, unde vizitatorii vor putea retrăi istoria cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală.
Peste 50 de înscrisuri, de sloganuri, chiar urme de gloanțe încă se pot observa pe fațada Universității din București, iar procesul de documentare încă este în desfășurare. De exemplu, pe un perete scria… „Studenți la filologie, aici s-au ucis! Călcați cu respect. Aici e sânge”.
Specialiștii caută soluții pentru conservarea acestor urme istorice și asta după ce mai multe Asociații de revoluționari au reclamat faptul că prin consolidarea și renovarea clădirii se pierd mărturii importante.
„Am identificat zone cu mărturii vizibile, zone consemnate fotografic în studiul nostru, unde există anumite zone de vopsea care este posibil să ascundă mărturii și există urme de proiectile, urme deschise sub forma unor cratere. A fost acoperită cu niște mortare la care ar trebui revenit. Asta e o zonă destul de importantă, unde era scris imnul”, a precizat reprezentantul unei Asociații de revoluționari la Observator TV.
Refacerea imnului scris se va face prin panouri detașabile din sticlă, iar pentru păstrarea imaginii din balconul Universității se vor crea siluete translucide care să redea momentul istoric.
„Vizitând balconul, să se poată vedea într-un sistem VR cu ochelari imaginile de la fenomenul Piața Universității. Cu toată mulțimea…”, a declarat Marian Preda, rectorul Universității București.
Conservare istoriei ar fi trebuit luată în calcul cu mult timp înainte, reclamă ONG-urile.
„La istorie, s-au pierdut toate mesajele, întrucât este pe final restaurarea și, între timp, am semnalat noi – societatea civilă – din martie, anul trecut, păstrarea memoriei lui Decembrie ’89. Este punctul de plecare al democrației românești”, a afirmat Mihai Dodu, de la Asociația „Salvați Memoria Revoluției”.
„Fiind la stradă, de jur împrejur, nu au existat mecanisme prin care să putem interveni”, a completat rectorul Universității București.
Palatul Universității se întinde pe patru hectare și găzduiește facultățile de geografie, matematic, administrație și afaceri, litere, limbi străine, chimie și istorie. Clădirea a intrat în renovare în anul 2022 și va fi gata peste cel puțin 5 ani.
FOTO – Captură video: Observator TV