Alcoolul provoacă leziuni cerebrale pe termen lung. Un studiu recent realizat pe șobolani a oferit dovezi îngrijorătoare despre cât de mult afectează alcoolul funcțiile cognitive, inclusiv la mult timp după încetarea consumului.
pe termen lung. Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins (SUA), într-un proiect finanțat la nivel federal, au descoperit că zonele din creier responsabile de luarea deciziilor rămân afectate semnificativ de consumul excesiv de alcool, chiar și după luni întregi de abstinență.
Potrivit studiului, publicat în revista Science Advances, echipa condusă de neurocercetătoarea Patricia Janak a expus un grup de șobolani la cantități foarte mari de vapori de alcool, urmate de o perioadă de aproape trei luni în care animalele nu au mai fost expuse la alcool.
După această perioadă de „curățare”, atât șobolanii expuși la alcool, cât și un grup martor (care nu consumase alcool) au fost supuși unui test de luare a deciziilor bazat pe recompensă. Testul presupunea apăsarea uneia dintre două manete pentru a primi o picătură de apă îndulcită, un exercițiu simplu, pe care șobolanii îl învățau rapid pentru a obține recompensa. Pentru a complica testul, cercetătorii schimbau periodic maneta corectă, astfel încât șobolanii trebuiau să înțeleagă ritmul schimbărilor pentru a lua decizia corectă.
„A fost o sarcină dificilă, care a necesitat memorie și strategie”, au precizat cercetătorii. Rezultatele au arătat că șobolanii care au fost expuși la alcool au avut performanțe mult mai slabe în comparație cu cei din grupul martor. Spre deosebire de alte studii anterioare, cercetarea de față a reușit să evidențieze clar deficiențe în luarea rapidă a deciziilor, deoarece testele utilizate au fost suficient de provocatoare, scrie Futurism.
„Experimentul nostru a fost destul de dificil, iar la alcool pur și simplu nu au reușit să-l rezolve la fel de bine. Atunci când răspunsul corect se schimba constant, șobolanii martor luau decizii mai rapide și mai strategice. În plus, activitatea neurală din creierul lor legată de luarea deciziilor era mai puternică”, a explicat Janak.
Analizele au arătat că dificultățile șobolanilor expuși la alcool sunt asociate cu modificări semnificative în striatumul dorsomedial, o regiune a creierului implicată în controlul comportamentului, al mișcărilor și în procesele decizionale. Această zonă a fost de mult timp legată de comportamente adictive și compulsive, însă studiul de față arată în premieră cât de grav pot fi afectate circuitele neuronale de consumul exagerat de alcool.
Un aspect surprinzător pentru cercetători a fost faptul că aceste leziuni cerebrale au persistat atât de mult timp după încetarea consumului de alcool. Acest lucru ar putea explica, susțin ei, de ce rata recidivei de alcool este atât de ridicată.
„Deficitele neuronale provocate de alcool pot contribui la decizia de a reveni la consum chiar și după o perioadă de reabilitare. Putem demonstra clar că aceste efecte pot fi de lungă durată”, a declarat Janak.
Un rezultat interesant al studiului a fost că aceste efecte cognitive negative au fost observate doar la șobolanii masculi, nu și la femele. Cercetătorii nu exclud faptul că alcoolul poate afecta și creierul femelelor, însă rezultatele sugerează că ar putea exista diferențe legate de sex în sensibilitatea creierului la efectele pe termen lung ale alcoolului.
Deși poate părea crud să expui șobolanii la un asemenea experiment, rezultatele obținute sunt valoroase pentru cercetările viitoare legate de dependență și oferă o perspectivă fascinantă asupra efectelor ascunse ale alcoolului asupra creierului.